U Galeriji “Mandžić” otvorena izložba slika Ćazima Sarajlića (Foto)

1
680

U Galeriji „Mandžić“ u Tuzli večeras je uz oprisustvo velikog broja građana Tuzle i ljubitelja likovne umjetnosti otvorena izložba slika nedavno preminulog umjetnika, pisca i likovnog istoričara Ćazima Sarajlića.

Izložbu je otvorio akademik prof. dr. Enver Mandžić koji je rekao da je inicijativu za postavljanje izložbe Sarajlićevih radova, nastalih unazad dvadesetak godina, dalo Udruženje za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine iz Tuzle.

– Uradili smo posthumno za Ćazima Sarajlića ono što je trebao uraditi Grad Tuzla, a nažalost nije se udostojio da ga isprati na odgovarajući način. Željeli smo ga ispratiti na način kako to zvrjeđuju veliki umjetnici. Ovo je omaž slikaru i njegovom djelu- rekao je Mandžić

Prema njegovim riječima postavljeno je tridesetak radova uglavnom portreta tuzlanskog umjetnika, za koga je rekao da predstavlja jednu od najvećih pojava u likovnom životu Tuzle u posljednje dvije decenije.

Dodao je da će u kulturnoj istoriji Tuzle Sarajlić zauzeti mjesto uz bok velikanima poput Ismeta Mujezinovića, Mevludina Ekmečića, Mensura Meme Derviševića i drugih.

Mandžić je najavio da će na godišnjicu smrti Ćazima Sarajlića, augusta iduće godine, Galerija „Mandžić“ upriličiti izložbu na kojoj će cjelovitije prezentirati likovni opus slikara, sa velikim kompozicijama i djelima koja ovoga puta nisu pokazana javnosti, jer nije bilo vremena, a ni prostornih mogućnosti.

O životu i djelu Sarajlića govorio je tuzlanski novinar Vitomir Pavlović, nekadašnji glodur ugašenog lista „Front slobode“ u kojem je Sarajlić objavio mnošto likovnih kritika, eseja, komentara i drugih priloga. Pavlović je istakao da je Sarajlić poseban trag ostavio u radu Međunarodne galerije portreta i da je bio direktor te ustanove s najdužim stažom, pa samim tim ima i velike zasluge za njen opstanak, posebno u ratnom vremenu.

Arhitekt i likovni umjetnik Mujo Grbić mišljenja je da se kroz Sarajlićeva djela može pratiti cjelokupna likovna tradicija tuzlanskog slikarstva.

– Ova izložba je presjek onoga zbog čega je Sarajlić bitan, a bitan je upravo kao simbol slikarske tradicije Tuzle – kazao je Grbić.

Bivši gradonačelnik Tuzle, Selim Bešlagić, istaknuo je da je sa smrću Ćazima Sarajlića na neki način umrla i Međunarodna galerija portreta, sada organizovana kao segment Centra za kulturu Tuzle. Sa žaljenjem je konstatovao kako Grad, a ni Međunarodna galerija portreta nisu organizovali ni komemoraciju preminulom Sarajliću.

– Dok se u svijetu osnivanju i čuvaju galerije, a ova tuzlanska je bila jedna od dvije u Evropi koja je njegovala portret, naša vlast je Galeriju izjednačila sa domovima kulture kao u Gornjoj Tuzli, Husinu ili Lipnici. Sam Ćazim je u svom posljednjem obraćanju i pismu javnosti naglasio da je nad Galerijom učinjen kulturocid. Drago mi je su da Tuzlaci prepoznali vrijednost sarajlićevih slika i da su u ovolikom broju došli da mu odaju počast, ali i podrže inicijativu da se Međunarodnoj galeriji portreta vrati imidž kakav je imala i kakav zaslužuje – rekao je Bešlagić.

Ćazim Sarajlić je bio član Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika Bugarske, grada Loma. Imao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u BiH i inostranstvu. Njegova likovna djela sastavni su dio raznih muzejskih zbirku u BiH i inostranstvu, kod privatnih kolekcionara, ljubitelja likovne umjetnosti, u domovima prijatelja i onih koji su voljeli njegov umjetnički izričaj.

Izložba slika Ćazima Sarajlića u Galeriji „Mandžić“ bit će otvorena do 10. oktobra. (tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here