U “derbiju svih derbija” Jedinstvo će pokušati zaustaviti Grude (Foto)

0
238

Pomalo sumorna atmosfera vladala je na današnjoj konferenciji za novinare tuzlanskog Jedinstva, uoči „derbija svih derbija“ Premijer lige BiH za rukometašice s Grudama, sada već zvaničnih prvakinja BiH za ovu sezonu.

Razlog je nerad klupske uprave i besparica zbog čega ekipu, doslovce na principima entuzijazma, vodi nekoliko zaljubljenika u rukomet.

– Najuspješniji smo tuzlanski klub poslije rata, tri sezone u nizu smo viceprvaci BiH, ali jedva sastavljamo kraj s krajem. Iscrpio sam sve privatne veze da dađemo sponzore. UO kluba već dva mjeseca uopće ne radi, a odnos vlasti prema nama je nepravedan i teško objašnjiv. Ako se sve gleda kroz prizmu politike i ako zbog toga nekome smetamo, neka kažu i prvi ću se povuči iz kluba – kazao je predsjednik Skupštine Zvjezdan Karadžin, dodavši da se problemi teško vide, jer rukometašice daju sve od sebe i postižu odlične rezultate, ali je granica tolerancije pri kraju.

Ističe da je klub neporavedno zapostavljen i od gradskih javnih preduzeća, koja su prisutna u mnogim drugim tuzlanskim klubovima, dok u Jedinstvo do sada nisu uložila ni marku.

Trener Elmir Grabčanović kaže da ne zna hoće li iduće sezone voditi ekipu, a što se tiče ekipe Gruda, podsjeća da u ovoj sezoni nisu poražene u 20 susreta. Jedinstvo je drugo, mada je, smatra, za 30 posto slabije od prošlogodišnje ekipe.

– Grude već danas dolaze u Lukavac i bit će odmorni. Mi ćemo im čestitati na četvrtoj tituli prvakinja, ali ćemo se „pofajtati“, pa šta bude. Favoritkinje su u derbiju, no jednom mora doći kraj nepobjedivosti i mi ćemo pokušati da ih u Mejdanu zaustavimo. Težak su protivnik, ali za njih nam, za razliku od većine drugih rivala, ne treba dodatna motivacija. Kada se zna u kakvim smo poteškoćama, te da i naš stručni štab radi na volonterskoj osnovi, onda su naši dosadašnji rezultati izvrsni – naglasio je Grabčanović.

Vodeći strijelac ekipe, Admira Zvekić, kaže kako je minulih sezona bilo prilika da se savlada ekipa Gruda, a sutrašnja utakmica je nova prilika.

– Utakmica nema rezultatski značaj i nemamo šta izgubiti. Kako god bilo, ostat ćemo viceprvakinje. Ipak, pokušat ćemo ih pobijediti uz pomoć naše publike. Ova utakmica mogla bi biti dobra priprema pred završnicu Kupa BiH – izjavila je Zvekić.

Neira Midžić je svakako jedan od aduta Jedinstva za derbi s Gruđankama. Kaže da je svaki ishod moguć, te da se vrijedi „pofajtati“, pa šta bude.

– Kondiciono smo izvrsno pripremljene, motiva nam ne nedostaje, utakmica traje 60 minuta, a lopta je okrugla. Znači, sve opcije su moguće, a publiku pozivam da nas podrži i da pokušamo Grudama nanijeti prvi poraz – naglasila je Midžić.

Bilo je riječi i o završnici Kupa BiH za rukometašice o čemu ćemo više reći u posebnom tekstu.

Utakmica Jedinstvo – Grude igra se u subotu u Maloj dvorani Mejdana od 20 sati. (tl, mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here