U centru Beograda nakon 100 godina otvorena džamija

0
269

U centru Beograda, tačnije na Bulevaru Kralja Aleksandra, prošle sedmice je otvorena džamija, mesdžid za sve vjernike, muslimane na prostoru Beograda i okoline.

Iz Islamske zajednice BiH navode da je važnost postojanja ovakvog objekta mnogostruka, a glavni razlog je što će od sada, nakon stotinu godina, vjernici imati mjesto na kojem će se, kako je kazao dr. Rešad ef. Plojović, moći napajati čistom i iskrenom vjerom.

Otvaranju novih prostorija prisustvovao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović, dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, šef kabineta Reisu-l-uleme IZ-e u BIH Rifat Fetić, narodni poslanici dr. Muamer Zukorlić i dr. Jahja Fehratović, državni sekretar Edin Zećirović i glasnogovornik SPP-a Edin Đerlek.

Istaknuto je da prepune prostorije odaju značaj koji predstavlja okosnicu i nosi vrlo jasnu poruku muslimanima, ali i svim građanima u Beogradu i na teritoriji cijele Republike Srbije. Nakon otvorenja klanjan je i prvi džuma namaz, koji je predvodio muftija Dudić.

Predsjednik Mešihata je istaknuo da nakon džume otvaraju novu stranicu u poglavlju muslimana u Srbiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here