U čast godišnjice Povelje Kulina bana – Nedžad Agić iz Zenice biciklom ide do Dubrovnika

0
417

Biciklista Nedžad Agić krenut će na put biciklom iz Zenice do Dubrovnika u čast obilježavanja 828. godišnjice Povelje Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje Bosne, te je ovo najstariji dokument pisan u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Povelja Kulina bana pisana je 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku, a pisana je bosančicom. To je prvi bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru, a potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću.

Agić (52) je na konferenciji za medije rekao kako će se na ovaj način obilježiti godišnjica Povelje Kulina bana te dokazati da je biciklizam u Bosni i Hercegovini, ipak, razvijen.

„Razlog je taj što želim da udahnem dah predaka, da vidim Povelju Kulina bana koja je ovjekovječila današnju modernu Bosnu i Hercegovinu, koja se nalazi u granicama koje su tu gdje jesu. Hoću i da se ekološki ponašamo, da ljudi u BiH vide i shvate da biciklizam kao jedan od najjednostavnijih vidova prevoza je i ekološki i prihvatljiv i on je u BiH i regiji razvijen, a to ću pokazati ovim putem do Dubrovnika. U okviru ovog putovanja ću sve bilježiti i te materijale prezentirati medijima i ‘običnim’ građanima koji su mi dali podršku. Državni arhiv Republike Hrvatske je institucija koja baštini istu historiju i ja im se zahvaljujem, mislim da ću biti jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na obilježavanju godišnjice, a koja se zvanično obilježava u Republici Hrvatskoj. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini nam je također dalo podršku, dočekat će nas gradonačelnik grada Dubrovnika i drugi zvaničnici koji će zajedno sa nama obilježiti ovu 828. godišnjicu“, rekao je Agić.

Ahmed Hamzić, predstavnik KUD „Kula“ Gorica, koji su i suorganizatori ovog događaja, rekao je kako se na ovaj način već četiri godine zaredom obilježava godišnjica Povelje Kulina bana.(AA,TL)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here