U Brčkom se otvara ‘Legat porodice Ekmečić’ s neprocjenjivim kulturnim blagom

2
670

Zaklada “Fondacija Legat kuća Ekmečić” koju ova familija gradu daruje na korištenje bit će svečano otvorena u subotu, 13. maja u Brčkom.

Legat se nalazi u centru Brčkog, Savska br.2, i sadrži iznimno umjetničko i kulturno naslijeđe familije Ekmečić. Riječ je o fundusu s više od 3.000 slika i kiparskih odlijeva, nekoliko slikarskih i kiparskih zbirki, bogatoj biblioteci sastavljenoj od manjih i većih tematskih izdanja bh. i francuskih autora, te brojni znanstveni prilozi o porijeklu jezika, migracija i pojedinaca koji su imali vezu sa Bosnom i gradom, kao i mnogi drugi zanimljivi materijali koji su vezani za Brčko i ovu nadarenu obitelj.

Familija Ekmečić daruje svoje naslijeđe gradu Brčkom i njenim građanima ne kao mjesto sjećanja, već mjesto koje bi trebalo da potakne kulturnu klimu, te vrati pozornost na umjetnost i kulturu.

Također, legat bi trebao da podstakne aktivnosti koje bi u budućnosti mogle i trebale biti u svrhu prosperiteta i suživota u Brčkom, a osobito za mlade ljude koji svoj identitet tek trebaju graditi.

– Legat je osnovan da bi zasijali zrno iz kojeg će niknuti jedna značajna kulturno umjetnička institucija koja će razvijati kulturno naslijeđe svih naših naroda. Pisana riječ, slikarski i kiparski radovi, muzika, etnografija, fotografija te druge umjetničke djelatnosti dostupne su sada svim ljudima ovog grada, a i šire, i sve u svrhu vraćanja pomalo izgubljenog kosmopolitizma i suživota u Brčkom koji je to imao još od svog postanka – kazao je osnivač Fondacije Legata Ekmečić i najzaslužniji za ovu neizmjerno vrijednu ustanovu Mevludin Ekmečić. (f)

2 Komentari

  1. Predlažem Gradonačelniku da, ovim povodom, nađe vremena i provede nekoliko sati u Brčkom. Iz više razloga. Možda može prepoznati neke od njih… Možda da bi bio blizu kuće, pa da svrati u selo u kojem je rođen i vidi kako su njegovi, blizu je Brčkog…, a isto tako, da pokuša izvući pouke kako istinski ljudi od umjetnosti, od osjećaja za lijepo, za afirmativno, to iskreno rade… Tamam sam htio u ovom kontekstu spomenuti mog i našeg, Nesima Tahirovića, Tuzlaka koji umjetnost i dan-danas širi iz Tuzle u svijet, ali neću… To ne bi Gradonačelnik razumio. Umjesto da izgovorenim Nesimovim imenom, bude ponosan gdje god ga spomene, Nesim je za njega neko koga nema, neko ko je sa svojim djelima u prostoru koji nije njegov i ne postoji… Tuzlacima ne trebam govoriti ko je Nesim. I kad ne bude Nesima, živjeće kroz svoju originalnost u radovima… Gradonačelnika niko neće ni spomenuti… Prelijepo od porodice Ekmečić i dokaz da mjera i lijepo nikad ne može iščeznuti…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here