Tuzlanski stručnjaci u ZDK realiziraju projekt energetske efikasnosti

0
249

Švicarski Caritas u partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle započeo je u Zenici i drugim dijelovima Zeničko-dobojskog kantona implementaciju projekta pod nazovom “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirana u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH”.

Projekt će se okonači 31. marta, a predviđeno je da se do tada u tri škole urade mjerenja energetske efikasnosti, a u dvije ugrade geotermalne pumpe za sistem grijanja u cilju pilotiranja ovog načina primjene obnovljivih izvora energije.

Osim ovih aktivnosti projekt predviđa i edukakciju stanovništva, pa će se organizirati radionice za profesore tehničkih škola, kao i za nezaposlene osobe na temu energetske efikasnosti u zgradarstvu i obnovljivih izvora energije.

– Za osnaživanja siromašnih, u 1.000 domaćinstava na području općina Zenica i Zavidovići izvršit će se pregled potrošnje energije i dati savjeti o njenom efikasnijem korištenju. Domaćinstvima će se tokom obilaska, podijeliti paketi s materijalom za štednju energije – izjavila je za Fenu Vanja Rizvić, stručni saradnik u Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle.

U pripremi implementacije projekta, održani su sastanci s Mensurom Sinanovićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i nevladinim organizacijama „Eko-forum“ iz Zenice i „Sadnice Mira“ iz Zavidovića, rečeno je Feni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here