Tuzlanski SDP pred izborom: Opozicija ili koaliranje sa PDA

6
286

Nakon odluke Bh. bloka i Glavnog odbora SDP-a da ne žele formirati vlast s nacionalnim strankama, SDP, DF i Naša stranka, koje u Skupštini Tuzlanskog kantona imaju 15 zastupnika, vlast ne mogu formirati sa SDA. Da li će formirati vlast sa PDA ili ostati opozicija – znat će se nakon sjednica kantonalnih odbora ovih stranaka.

SDP Tuzlanskog kantona, koji je s deset zastupnika vodeća stranka u Kantonalnoj skupštini, može formirati vlast samo sa PDA. Glavni odbor SDP-a je zabranio koaliranje sa SDA, ali ne i sa PDA.

– Po toj odluci je tehnički to moguće, sa SDA nije moguće. Vidjet ćemo šta će zaključiti Kantonalni odbor. Tehnički je to moguće i dozvoljeno, možda je to i kanalisano na taj način – kaže Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK-a.

No, većina članova Kantonalnog odbora SDP-a je protiv koaliranja sa PDA. SDA, koja sa Strankom za BiH ima 11 zastupnika, još čeka definitivne odluke Bh. bloka za TK, ali su otvoreni za razgovore o koaliranju i sa PDA i SBB-om, koji imaju devet skupštinskih zastupnika. I u PDA najavljuju razgovore o mogućim koaliranjima s oba bloka stranaka.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK-a Amir Fazlić ističe da je SDA spremna razgovarati sa svima.

– Vidjeti ćemo poslije pregovora i s jednim ili drugim blokom. Poslije odluke Bh. bloka sve su opcije otvorene – ističe Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK-a.

Kakvu god odluku donese Bh. blok, ključ formiranja izvršne i zakonodavne vlasti je u njihovim rukama. Dva od tri člana rukovodstva Skupštine dolaze iz Bh. bloka, koji većinom glasova između sebe biraju predsjedavajućeg Skupštine koji predlaže mandatara Vlade.

– Dva od tri člana Bh. bloka koji dolaze iz SDP-a će biti u čudnoj situaciji: ili da potpišu i izaberu rukovodioca Skupštine iz reda bošnjačkog naroda koji pripada SDA ili PDA, a isto tako potpišu imenovanje mandatara koji bi bio iz SDA ili PDA, ako odbiju onda do toga neće doći. Onda može biti potpuna blokada – napominje Bijedić.

Podsjećamo, Naša stranaka je ranije donijela definitivan stav da ne želi u vlast sa SDA i PDA, dok je DF bio kategoričan da ne želi u vlast sa PDA.(ftv,tl)

6 Komentari

  1. Spasavanje vojnika Envera. Spasavajući svoju gu*icu, čovjek zabija posljednji klin na sanduk tuzlanske (kantonalne) socijal-demokracije.
    Sve u svemu: Il’ pukovnik, il’ pokojnik!

  2. PDA je sto puta gore smeće od SDA, pa vi koalirajte. Ovo je samo spašavanje KUKE I MOTIKE BEDIĆA od sudskih progona za neviđeni dil i pljačku ovog tandema koji traje godinama. Danima se sjeli na TENISU ( goram na spratu ) i to ekipa Kuko, Buko, Muko i eni visoki Alić iz Sapne kako da s*ebu SDP-ovce Tuzle, a duša im doći petkom iza dzume da koju progovore i popiju.
    Pola vamilije Bedić je zapošljeno goram na Gradini, a auto marke PEŽO – BEDIĆ vozi pola Bonovića po naredbi Kuke i motike……
    Neće da bude….valjda

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here