Tuzlanske razglednice: Bogati centar i zaboravljena Kreka (Foto)

1
658

Mnoštvo je prizora koje bismo mogli staviti u kontekst teme “Tuzlanske razglednice”. Impozantna fotografija “Mellaina”, snimljena s brda iznad Panonskih jezera, recimo.

Sličan prizor, pravoslavne crkve i muslimanke u prolazu, snimljen je sa slične lokacije, nešto niže, naravno.

Na drugom kraju grada vrijeme kao da je stalo. Poznate kolone i “oficirska zgrada” iz doba Austrougarske monarhije, odlijevaju zubu vremena unatoč nebrige “gradskih otaca”.

Njima je Kreka bitna za izbore radi glasova, a što se ulaganja tiče, najradije bi da ovog dijela Tuzle nema.

Zato je centar Tuzle nakrcan svim i svačim. Tu se novca ne štedi. (tl – Foto Miroslav Petrović i Tuzlalive.ba)

1 komentar

  1. Do promjene i napretka zapostavljenih djelova našeg grada doći će kada se jednog lijepog i sunčanog izbornog dana, uz cvrkut veselih ptičica, mještani Kreke (5.000) i Solane (4.000), probude i shvate da općinski izbori nisu političko pitanje, već KOMUNALNO, prije svega. Problemi lokalnih zajednica i kvaliteta življenja u njima rješava, se gradskim izborima. Ali, prije svega, treba se probuditi i pogledati oko sebe. Ako vam je dobro, dragi sugrađani, mještani Slavinovića, Mosnika, Moluha… , onda “nikom ništa”. Tražimo i tražite odgovornost, kvalitetne programe i konkretna djela za zapostavljene djelove Grada. Nagradite ili kaznite one koji vam obećavaju, obavezuju se, a ne ispunjavaju. Pitanje DTV “Partizana” ili običnog, višegodišnje obećanog semafora u Solani, nije pitanje politike, već lokalno, komunalno i egzistencionalno pitanje.
    Tada nam neće biti važno da li je “Crvena Tuzla” ostala “crvena”, ili postala “zelena”, “plava” ili , ne daj Bože, “crna”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here