Tuzlaci uživali u sjajnom koncertu “Petrovska simfonija” (Video/Foto)

0
354

Članovi orkestra Muzičke akademije iz Sarajeva, sa dirigentom Ognjenom Bomoštarom, večeras su nagrađeni burnim pljeskom velikog broja Tuzlaka, koji su prisustvovali koncertu „Petrovska simfonija“, održanom u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

Koncert su organizirali tuzlanska podružnica HKD „Napredak“ i Franjevački samostan u sklopu tradicionalne manifestacije „Dani sv. Petra i Pavla“, na početku „Ljeta u Tuzli“.

Pokrovitelj koncerta bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, a osim njega nazočile su broje osobe iz političkog, kulturnog i javnog života grada i kantona.

Repertoar orkestra bio je seriozno biran, a obzirom da su izvođena poznata djela muzičkih klasika, lako je objasniti oduševljenje tuzlanske publike.

Nakon Verdijevog „Hora cigana“ maestro Bomoštar se našalio kazavši:

– Ova glazba ide uz cigansku vatru, koju smo trebali ovdje zapaliti, ali nam to nisu dopustili vatrogasci. No, nije ni primjereno!

Tokom skoro dvosatnog koncerta posjetitelji su uživali u djelima Puccinija, Mozarta, Schuberta, Verdija, Bacha, Piazzolle, Bacha, Straussa, Velasqueza, Mancinija i Webbera.

Na početku koncerta goste i izvođače pozdravio je gvardijan Franjevačkog samostana fra Mario Divković. (F, tl – Foto: Miroslav Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here