Tuzla: ZOO vrt „Bingo“ privlači na stotine posjetitelja (Foto)

0
924

Medvjedi, vukovi, tigar i jaguar, nojevi, antilope, divokoze, kapibare, nosati rakuni, razne zmije, među kojima i zastašujuća boa, papigice i are, orao, kornjače i kameleoni, koke i fazani i mnoštvo drugih životninja dovedenih s raznih krajeva svijeta, stanovnici su Zološkog vrta „Bingo“, jednog od rijetkih u BiH.

Otvoren je krajem septembra 2016. godine i od tada je prava meka za mališane i njihove roditelje, upotpunjujući turističku ponudu TK. Iako je lociran izvan Tuzle, u naselju Bosanska Poljana, u blizini Šićke petlje, ZOO vrt svakodnevno, a pogotovo u dane vikenda, privlači na stotine posjetitelja iz Tuzle i drugih mjesta BiH, pa i iz inozemstva.

– Čim dođe vikend, djeca traže da ih povedemo u ZOO vrt gdje s oduševljenjem razgledaju životinje. To je veoma korisno, jer da nema ovog vrta teško da bi imali priliku uživo upoznavati životinje koje do tada nikada nisu vidjeli – kaže Almedina Ćosić koja je u ZOO vrt s dvoje djece došla iz Lukavca.

Ulaz u Zoo vrt je bagatela – jedna marka, na neograničeno vrijeme. Ulaznice plaćaju samo odrasli.

Prikladne su i druge cijene, pa se za marku može dobiti bogat sladoled, kafa, ali i provozati u voziću, kružiti na velikom satu, ljuljati u automobilu, dok je prostor s ljuljaškama, toboganima i klackalicama besplatan.

Veoma je popularna vožnja u „biciklu“ s četiri točka, u koji može sjesti više djece, ali obavezno i neko stariji ko je u snazi da okreće pedala stazama vrta. Pet minuta vožnje košta 2 marke i ma koliko vam se činilo jeftino, krug oko svih kaveza teško da možete proći za manje od petnaestak minuta.

– Došla sam sa sinom i sestričnom. Vrt me veoma podsjeća na onaj u Zagrebu gdje inače živim. Oduševljena sam, sve je uredno, prostor za životinje je prilično veliki, a jedino bi trebalo povećati dio u kojem boravi soko, jer u kavezu ne može letjeti ni dva metra, toliko je usko. Uprava ZOO vrta trebala bi povesti računa o humanijem životnom prostoru ove lijepe ptice – izjavila je za Fenu Ivana, medicinska sestra.

U avarijumima je mnoštvo riba, pirana, kornjača, u „staklenjacima“ su zmije, iguane i kojekavi gmazovi slični reptilima.

U restoranu „Ringišpil“, gdje se obično traži slobodna stolica, ima se šta pojesti i popiti. Ovdje je i prostor za proslavu rođendana ili za kolektivne izlete, kakve su jučer jučer imali mališani iz Škole nogometa „Bubamara“.

S obzirom na to da je ZOO vrt tek prije desetak dana počeo s radom, u krugu je dosta radnika koji uređuju cvjetne površine, ali pripremaju i prostor za nove nastambe životinja. Sade se i stabla kako bi u krugu bilo više hladovine.

Sve su životinje, tokom najvrelijeg dana ove godine, tražile hlad drveća ili tamu svojih kućeraka. Vani su se baškarile mede, vukovi i tigar, nojevi su radoznalo promatrali posjetitelje, a ovi njih. Jeleni i srne očekivali su dar, ali na svim prostorima vidno je istaknuto upozorenje da ih posjetitelji ne smiju hraniti.

Na samom ulazu u vrt nalaze se umjetni tigar, majmun, slon i dinosaurus, kao i „živo stablo“, likovi iz bajki koje također privlače poglede mališana. Oni odvažniji ih dodiruju, drugi plačući bježe u zagrljaj roditelja, ali opet se vraćaju.

I naravno, sve uz obavezno fotografisanje, selfije, video clipove. Uspomenu na lijepi dan prožet susretima sa životinjama o čemu će se danima pripovijedati pijateljima. Sve do ponovnog posjeta Zoo vrtu, nesumnjivoj turističkoj atrakciji Tuzlanskog kantona. (Miroslav Petrović, Fena)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here