Tuzla: Ubili zmiju u blizini “Elektrodistribucije”

1
771

U naselju Vrapče, u blizini “Elektrodistribucije”, jučer je ubijena zmija duža od metra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuzlak čije ime je poznato redakciji, automobilom je prešao preko zmije, ali je ostala živa. Potom je ubijena štakom!

Viberom su snimku proslijedili redakciji TuzlaL!VE.ba portala, ali se ne vidi najbolje o kojoj vrsti zmije se radi. Pretpostavlja se da je riječ o smuku, mada nije isključeno ni da je otrovnica.

Najezda zmija primjetna je diljem BiH. Nedavno je na parkingu tuzlanske Pivare ubijen poskok, zmije su viđene i u koritu Jale, te u Novom naselju, Grabovici i još nekim tuzlnskim naseljima.

U UKC Tuzla kažu da nije rijekost da dođu pacijenti sa zmijskim ugrizom, ali da su uglavnom u pitanju slučajevi u kojima se ne radi o otrovnicama, mada je bilo i takvih, ali bez posljedica.

– Situacija nije ništa drukčija u odnosu na prethodne godine, ali unazad tri mjeseca nismo imali slučaj da je nekoga ugrizla otrovnica – izjavila je dr. Dilista Piljić, specijalista infektolog iz UKC Tuzla.

U Klinici za infektologiju ovog centra kažu da u slučaju ujeda otrovnice, što se može primijetiti po kožnom krvarenju i jakim bolovima, osoba treba što prije da se javi u najbližu zdravstvenu ustanovu gdje će osoblje žrtvi pružiti adekvatnu pomoć, uključujući i hospitalizaciju.

Obzirom da je minulih dana objavljeno kako u Federaciji BiH nedostaje seruma protiv zmijskog ujeda, odnosno, da ga ima, ali sa isteklim rokom trajanja, u  UKC Tuzla navode da svježeg seruma ima za hitne slučajeve. (tl)

1 komentar

  1. Ljudi, ne ubijajte jadne životinje! Sirotica, možda je pošla u grad, pored starog hotela, pa preko mosta i ….
    Eto je, ka svom cilju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here