Tuzla: Promovisan Vodič za investitore

0
264

Tuzlanski kanton njeguje dugogodišnju industrijsku tradiciju, a najkonkurentniji sektori su drvoprerađivačka, metaloprerađivačka industrija, industrija plastike i alata, hemijska i prehrambena industrija. Sve navedene industrijske grane pogodno su tlo za nove investicije, a kako investirati u

Tuzlanski kanton pojašnjeno je u Vodiču za investitore, koji je izradila Vlada TK i koji je danas prezentiran i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Vodič za investitore Tuzlanskog kantona dokument je koji na praktičan i jednostavan način objedinjuje najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, te osobe koje rade sa investitorima, trebaju znati o ovom kantonu.

Ministar privrede TK Osman Puškar istaknuo je da je TK energetski najjači kanton u FBiH i da je u prošloj godini imao oko 4,5 milijarde KM prometa u privredi, a oko 600 miliona KM neto dobiti. Po njegovim riječima, rezultat ovog ranije prezentiranog Vodiča za investitore je dolazak 2-3 investitora iz Njemačke, riječ je o najvećim proizvođačima kreča i nekih drugih proizvoda, tvrdeći da je na pomolu stotinjak radnih mjesta.

Očekuje se da će efekti spomenutog Vodiča za investitore biti vidljiviji već za tri mjeseca. Tuzlanski kanton je u 2016. i 2017. godini bio kanton u kojem je zabilježen najveći broj stranih investicija u BiH, tvrdi kantonalni premijer Bego Gutić. Navodi da je od 250 miliona KM koliko je bilo investicija u 2016. godini, negdje oko 180 miliona KM bilo upravo u Tuzlanski kanton. “Vodič koji je danas promoviramo na Univerzitetu na Ekonomskom fakultetu u Tuzli je pokušaj da zajedno sa Univerzitetom pokušamo ovaj vodič učiniti dostupnim našim privrednicima”, dodao je.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ermina Smajlović smatra da ovaj projekat ima višestruki značaj za ovaj fakultet. “Mi na Ekonomskom fakultetu prije svega želimo da razvijamo poduzetničku svijest naših studenata i ovo je prilika da se naši studenti upoznaju o svim potencijalima za razvoj poduzetništva u Tuzlanskom kantonu”, poručila je Smajlović, dodavši da studenti treba da budu pokretači razvoja. (Tuzlanski.ba, foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here