Tuzla: Otvorena izložba “Otkud Italijani u BiH” sa stotinu raznih dokumenata (Foto)

0
623

Na više od stotinu fotografija i dokumenata, pretežno iz obiteljskih arhiva, prikazan je istorijat dolaska Italijana u BiH, na izložbi koja je pod nazivom „Otkud Italijani u BiH“, otvorena danas u galeriji „Mandžić“ u Tuzli.

Izložbu je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok je organizator, uz pomoć udruženja Italijana iz Banje Luke i Sarajeva, priredilo Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ iz Tuzle.

Predsjednica Udruženja Italijana iz Banje Luke, Mirjana Di Giusto, koja je otvorila izložbu, kaže kako postoje dokumenti koji pokazuju da je nakon velikih poplava u Italiji krajem 19. stoljeća, nekoliko stotina obitelji iz provincija Trento, Veneto i drugih, raseljeno u Bosnu, koja je bila po Austro-ugarskom monarhijom. Tu su donijeli običaje, način života, asimilirali se s mjesnim stanovništvom, svili ognjišta i ostavili brojne potomke.

Predsjednik Udruženja građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“, Tihomir Knežiček, kaže da je u okviru projekta, koji je podržalo Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice BiH, predviđeno održavanje još jedne izložbe, 23. marta, u Banjoj Luci, potom „okruglog stola“ o povijesti Italijana u BiH, te okupljanje obitelji koji po majčinoj ili očevoj liniji vuku porijeklo iz Italije.

– Italijani su dokaz multikulturalnosti na području Tuzle i cijele BiH i mi tu tradiciju želimo održati. U Tuzli postoji oko 300 pripadnika italijanske manjine, a pretpostavljamo da u cijeloj BiH ima između 2.000 i 3000 Italijana. Koliko se osoba na zadnjem popisu izjasnilo kao Italijani, još ne znamo, a očekujemo odgovor na to pitanje od Agencije za statistiku BiH – rekao je Knežiček za naš portal.

Na izložbi su prikazani brojni dokumenti od kojih su neki stigli iz Italije, a radi se o svjedočanstvu na ime Lucije Bancher iz 1890. godine. Osim fotografija iz obiteljskih arhiva, prikazani su brojni krsni i rodni listovi, radne i vojne knjižica, certifikati, diplome pojedinih osoba, te drugi.

– Italijani su ostavili dubok trag u ovdašnjoj kulturi, nauci, sportu, muzičkom životu, zanatima i drugim oblastima. Najbrojnija obitelj je Mott koji su vodili muzičke sekcije, osnovali odžačarsku službu, bili su članovi vatrogasnih društava. Poznate su obitelji Segat, Zamboni, Gojo, Daldon, Picolotti, i mnoge druge, a ja bih izdvojio i Kordignani i Candotti koje su ostavile veliki trag u oblasti arhitekture – naglasio je Knežiček.

U ime Gradske uprave Tuzla, posjetioce izložbe pozdravila je savjetnica gradonačelnika Svjetlana Kakeš, koja također vuče italijanske korjene.

Potomkinja Italijana, Mirjana Čaušević Beba, otpjevala je tri italijanske kancone kojima je oduševila posjetioce izložbe otvorene narednih 10 dana. /Tekst i foto: Miroslav Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here