Tuzla “opasana” snijegom, ledom i “minusima” (Foto)

0
436

Tuzlu nije ovih dana “opasala guja”, kao u sevdalinki, nego, kao i većina gradova u BiH, snijeg i ledom praćeni temperaturama koje dosežu do -12 stepeni.

Međutim, iako se živa u termometru spušta desetak “develo” ispod nule, kao što je bilo danas, život u gradu odvija se bez većih poteškoća.

Glavne ceste su uglavnom očišćene od snijega i saobraćaj se odvija normalno. Nema većih zastoja ni u prometu na međugradskim autobuskim linijama. Situacija u tzv. visinskim naseljima ili prigradskim, vjerovatno je lošija, ali ne i nepremostiva.

Nejveće probleme imaju građevinari, pa su na mnogim objektima u izgradnji radovi zbog hladnoće obustavljeni do toplijih dana. Među njima, i na izgradnji sportske dvorane u OŠ „Sjenjak“, pokrenuti 13 godina nakon otvaranja škole, koje izvodi firma „Tehnograd company“.

Snabdijevanje vodom i toplinskom energijom, kao i odvoz smeća, odvija se bez problema. Barem u gradskoj zoni.

Razrijeđen je saobraćaj s obzirom na to da su mnogi vlasnici parkirali automobile pred kućama i stanovima, koristeći alternativni prevoz što najviše odgovara taksistima.

Nije prijatno šetati, jer puše hladan vjetar, mrzne i klizavo je, pa za svaki slučaj treba ograničiti izlaske samo kada se mora.

Ili, ako se želi šetati, treba se dobro obući, umotati, obavezno kapu ili kapuljaču staviti na glavu. Jer, vrijeme je gripe, pa svako junačenje može koštati. (tl – Foto: M. Petrović, A. Kunosić)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here