Tuzla: Mirna šetnja za 8.372 žrtve genocida u Srebrenici (Foto)

0
268

U organizaciji neformalne grupe građana Tuzle, danas je u tom gradu upriličena mirna šetnja 8.372 za Srebrenicu. Tom prilikom brojni građani su simbolično prepješačili 8.372 metra, odnosno po jedan metar za svaku žrtvu srebreničkog genocida koji je počinjen u julu 1995. godine.

Učesnici su se najprije okupili ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, odakle su se, u tišini i laganim korakom, sjevernom gradskom saobraćajnicom zaputili prema raskrsnici Brčanka Malta, a potom vratili do Trga žrtava genocida u Srebrenici, gdje je i završena šetnja. Učesnici mirne šetnje naveli su kako koraci sjećanja podsjećaju na genocid i njegove razmjere, koji se u budućnosti ne smije nikom i nikad ponoviti.

“Civilizacijski i ljudski čin je da se sjetimo 8.372 čovjeka, a a ovim putem želimo poručiti da te žrtve nisu uzaludne. Želimo širiti jednu poruku o ljubavi. Želimo poslati i svim narodima u svijetu, pogotovo narodima na Balkanu i u Bosni i Hercegovini, da siju sjeme dobra, a ne sjeme zla. Bez obzira koliko se to sjeme zla nalazi oko nas, ne trebamo dozvoliti da proklije, niti da se razvije”, rekao je član neformalne grupe građana Tuzle Suad Halilčević.

(Tuzlanski.ba, Foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here