Tuzla među 10 najzagađenijih gradova na svijetu

2
202

Među 10 najzagađenijih gradova na svijetu pet je s Balkana, Sarajevo nije među njima, ali jeste Tuzla, javlja AFP, a prenosi Hina.

S dolaskom zime, gradovi na zapadnom Balkanu guše se u smogu usljed ispušnih plinova iz mahom vrlo starih automobila i tisuća dimnjaka, a jedini koji zadovoljno trljaju ruke su prodavači pročišćivača zraka, piše agencija AFP.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), na popisu 10 najzagađenijih gradova u Europi pet je na Balkanu, a radi se o Tuzli, Pljevlju (Crna Gora), te Skoplju, Tetovu i Bitoli (Makedonija).

WHO upozorava da se time nanosi golema šteta gospodarstvu i ljudima. Prema studiji WHO-a iz 2016. procjenjuje se da je 2010. zagađenje zraka bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu, koji broji 23 miliona stanovnika.

To je, u odnosu na broj stanovnika, šest puta više nego u Francuskoj, ali od tada nisu poduzete nikakve mjere za suzbijanje atmosferskog zagađenja.

Među jako zagađenima je i Sarajevo, grad koji tokom zime bude potpuno sakriven ispod gustog smoga iz kojeg jedino izviruje televizijski repetitor na brdu Hum.

Svakim danom u Sarajevu prometuje oko 150.000 automobila koji su prosječno stari 18 godina. Zagađenju pridonosi i masovno grijanje na ugljen i drva te se u Sarajevu u zrak ispušta dim iz tisuća dimnjaka.

Još gora situacija je u Tuzli. (H, tl – Foto: Miroslav Petrović)

2 Komentari

  1. Sve je to laž i propaganda. Imamović je davno reko da je Tuzla najčišći grad na Balkanu, čišća i od Dubrovnika…Odjebit s ovom antituzlanskom propagandom. Dima ima i u Beču, Oslu, New Yorku, u Maleziji a o tome šutite sram vas bilo

  2. Zabranite prodaju uglja ! London napravio isto prije 100 godina i rijesen problem….povisite norme na tehnickom pregledu na Euro 4 i rijesite se groblja na cestama ! Prodisacemo i izgubicemo, na zalost, tesko steceno prvo mjesto

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here