Tuzla: Ključevi korisnicima stanova izgrađenih u okviru Regionalnog programa (Video)

1
510

U okviru Regionalnog stambenog programa u BiH dvadeset izbjeglih, raseljenih i socijalno ugroženih porodica koje su do sada koristile alternativne smještaje, danas je trajno riješilo svoje stambeno pitanje.

Vrijednost radova izgradnje zgrade sa 20 stanova u tuzlanskom naselju Ši Selo iznosi 1.203.500 KM.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da je sve to omogućeno zahvaljujući projektu Regionalnog stambenog programa, čija sredstva su osigurana iz donacija prije svega EU, SAD-a i drugih prijateljskih zemalja.

– Danas u Tuzli potvrđujemo da raseljene osobe i izbjeglice u BiH nisu zaboravljene, iako su više od 20 godina strpljivo čekali da dobiju krov nad glavom – kazala je ministrica Borovac.

Za sufinansiranje tog projekta iz budžeta Grada Tuzla izdvojeno je 223.500 KM, a Grad je osigurao i zemljište za izgradnju, sa pratećim potrebnim dozvolama i infrastrukturom, u vrijednosti od oko 76.410 KM.

Zahvalivši stranim donatorima i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH na prilici koju su dali toj lokalnj zajednici gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da je iduće godine planirana izgradnja još 35 stambenih jedinica.

Dodao je da je cilj u budućnosti izgradnja 250 stambenih jedinica.

– Ovo je primjer sinergije EU, donatora poput Amerike, Italije, Švicarske, Danske, Norveške, Njemačke da se uradi jedno humano djelo za 20 porodica – ističe Imamović.

Regionalni stambeni program pored izgradnje stambenih jednica uključuje i održivost jer je porodicama koje su dobile stanove potrebna osigurati socijalnu i ekonomsku egzistenciju.

Šef odjela za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri EU Gianluca Vannini izjavio je da je Evropska unija tu da podrži i te procese, da se ti ljudi integrišu i da sve to bude održivo u sklopu lokalne zajednice.

Jedna od korisnika programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja, kojoj su danas uručeni ključevi novog stana je i Alija Ramić iz Zvornika.

– Živjela sam kod privatnika kao izbjeglica, dugo godina plaćam kiriju, i evo od danas naš se život mijenja i konačno se osjećamo kao građani – kazala je Ramić. (Fena, tl)

1 komentar

  1. Nije mi jasno da imamovic govori o stanovia za izbjelice njega su stanovi interesovali dok nije oteo tudji u mihatovicima nikad nije bio a i upravnik mihatovica vrabac je oteo stan boracki 41 45

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here