Tuzla domaćin manifestacije ‘Dan Indije’ (VIDEO)

0
339

Univerzitet u Tuzli domaćin je manifestacije pod nazivom ‘Dan Indije’, a u tom gradu je boravio ambasador Indije za Mađarsku i BiH Chhabra Rahul.

S obzirom na to da indijska ekonomija bilježi godišnji rast od osam posto, te da je peta rastuća ekonomija u svijetu, posjet Tuzli bio je prilika da premijer TK Jakub Suljkanović o mogućnostima međusobne saradnje razgovara s ambasadorom Rahulom.

Informacione tehnologije, farmaceutska industrija, te turistička infrastruktura neke su od oblasti u kojima se, još od prošlogodišnjeg Sarajevo-biznis foruma, mogu očekivati indijske investicije u Bosni i Hercegovini.

– Indija će biti treća rastuća ekonomija u svijetu. Prije nekoliko sedmica, postali smo peta rastuća ekonomija, ispred Francuske i Velike Britanije – kazao je Rahul.

Nakon susreta s delegacijom Vlade TK, indijski ambasador je održao predavanje posvećeno tradicijskim čarima te azijske zemlje.

– Ono što je veoma značajno da ova manifestacija daje jedan prozor u jednu ogromnu svjetsku kulturu i da evo mi na ovaj način možemo da prodremo u ove najtananije niti indijske kulture -dodao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihada Delibegović-Džanić istaknula je da je Univerzitet prezentiran kao otvoren.

– Prezentirali smo mogućnosti koje nudimo, da smo voljni da organizujemo nastavu na engleskom jeziku za naše dolazne studente, ali i da također otvorimo mogućnost za naše asistente i profesora i studente da odu u Indiju i uvjere se zapravo koliko je bogata indijska kultura, nauka… – navela je.

Posjeta indijskog ambasadora okosnica je manifestacije pod nazivom ‘Dan Indije na Univerzitetu u Tuzli’, u okviru koje su održani i umjetnički performansi te različite radionice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here