Tuzla: Dan policije TK obilježen smotrom i defileom kroz grad

0
485

Svečanim postrojavanjem jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, polaganjem vijenaca i odavanjem pošte poginulim pripadnicima MUP-a u posljednjem ratu, te defileom jedinica i policijskih vozila, u Tuzli je danas obilježen 22. maj – Dan policije Tuzlanskog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić rekao je da su u protekloj i ovoj godini postignuti dobri rezultati u oblasti javnog reda i mira, suzbijanja kriminaliteta i smanjenju saobraćnih nesreća.

– Nekoliko slučajeva izazvalo je posebno zanimanje javnosti, a to su razbojništva iz augustu prošle i februara ove godine, pet razbojništava u kojima je napadnuta policijska patrola, te ubistvo Seada Hajdarevića. Sve smo to uspješno riješili i osumnjičeni se nalaze pod kontrolom Tužilaštva TK – rekao je Topčagić.

Posebno je istakao da je unazad dvije godine mnogo sredstava uloženo u opremanje pripadnika MUP-a, a posebno je apostrofirao osavremenjivanje voznog parka MUP-a, po čemu je ovo ministarstvo među najopremljenijim u BiH.

Policijski komesar Fadil Šljivić je naglasio kako je danas policajcima mnogo teže raditi nego prije, jer su se pojavile nove vrste krivičnih djela.

-Nekada je pljačka banke bila rijetkost, isto kao i krađa vozila i terorizam. To je danas naša svakodnevnica, ali moram reći da na našem području nije bilo teških krivičnih djela kao što su oružane pljačke banaka ili terorizam. S te strane smo mirni, ali djelujemo preventivo kako se to ne bi sutra dogodilo – kazao je Šljivić.

Dodao je da se danas strategija djelovanja policije zasniva na uskoj saradnji sa lokalnom zajednicom.

– Naša misija je da štitimo živote i imovinu građana, a smatramo da međusobna saradnja može pomoći da stanje u ovoj oblasti bude mnogo povoljnije. S druge strane, položaj policajaca u društvu nije zadovoljavajući, jer naši pripadnici imaju najmanje plaće u Federaciji, a možda i cijeloj državi – naglasio je policijski komesar TK.

Nenaviknuti na javne parade pripadnika policije, građani Tuzle su danas s velikim zanimanje pratili defile ulicama grada.

U popodnevnim satima u BKC-u održana je svečana akademija u povodu Dana policije TK na kojoj su najsiatknutim pojedincima i jedinicama dodijeljena priznanja. (Fto: TuzlaL!VE.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here