Tužilaštvo Švedske odustalo od istrage protiv Assangea

0
170

Tužilaštvo Švedske saopštilo je danas da je odustalo od preliminarne istrage protiv osnivača “WikiLeaksa” Juliana Assangea povodom navoda da je počinio silovanje.

Ovim je okončan sedmogodišnji proces zbog kojeg je Assange 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

“Glavni tužilac Marianne Ny odlučila je danas da prekine preliminarnu istragu u vezi sa sumnjom da je Assange počinio silovanje”, navodi se u saopštenju.

Assange (45) ne napušta Ambasadu Ekvadora zbog bojazni da bi nakon izručenja Švedskoj bio predat vlastima SAD-a, koje žele da mu sude jer je “WikiLeaks” objavio hiljade povjerljivih depeša američke diplomatije.

Assange je ranije odbacio optužbe seksualnim prestupima.

Assange će biti uhapšen ako izađe iz Ambasade

Britanska policija saopštila je da će osnivač “WikiLeaksa” Julian Assange biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu, nakon što je švedsko tužilaštvo objavilo da prekida preliminarnu istragu o navodima da je on počinio silovanje.

Policija Londona navodi da je 29. juna 2012. godine objavljen nalog za hapšenje Assangea jer se nije predao britanskom sudu. “Metropoliten policija je obavezna da realizuje taj nalog ukoliko on napusti Ambasadu”, navodi se u saopštenju.

Assage boravi u Ambasadi Ekvadora od 2012. godine zbog bojazni da bi poslije izručenja Švedskoj bio predat vlastima SAD, koje žele da mu sude jer je “WikiLeaks” objavio hiljade povjerljivih depeša američke diplomatije.(sr,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here