Tužba protiv Netanyahua zbog širenja lažne priče o Sorosu

0
87

Jedan izraelski advokat podnio je tužbu okružnom sudu u Tel Avivu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i Facebooka jer su dopustili da se širi lažna priča na Netanyahuovom nalogu o saradnji američkog milijardera George Sorosa s iranskim režimom.

Netanyahu je na svom nalogu objavio članak iz izraelskog lista “Israel Hayom” (Izrael danas), u kome je navedeno da ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif sarađuje s nekom od Sorosovih fondacija.

U članku se navode riječi Zarifa da je saradnja počela prije nego što je postao ministar 2013. godine i da je uspio da bude „regularna“.

Međutim, i članak i post su netačni, kako se ispostavilo, navode izraelski mediji.

Advokat Sahar Ben-Meir zasniva tu svoju tvrdnju na izvještajima novinara izraelskog TV kanala 10.

Novinar Nadav Eyal je u nizu tvitova predstavio greške u članku i ušao u trag pogrešnoj informaciji, koja, izgleda, potječe od lošeg prevoda na jednom izraelskom sajtu, odakle je dospjela u “Izrael Hayom” i Netanyahuov Facebook nalog.

Istraživanje novinara Eyala je pokazalo da iranski režim nikada nije potvrdio da sarađuje sa Sorosom.

Advokat optužuje Netanyahua da je širio „falsifikovane, lažne i apsurdne vijesti“ na Facebook jer je postavio članak iz spomenutog lista koji je, kako je naveo, „lažna i jeftina propaganda“.

Advokat je također napisao da je članak „izum“ teorije zavjere na osnovu koga je čovjek zvani George Soros sarađivao s totalitarnim režimom u Iranu, a da je svrha, očito, da se osoba uvrijedi i osramoti, čak i ako su autori članka i onaj ko ga je postavio na Facebook dobro znali da u njemu nema trunke istine.

„Posebno je problematično što je vlasnik naloga osoba koja je premijer Izraela“, naveo je advokat, dodavši da je teško povjerovati da on širi antisemitsku teoriju zavjere koju je kreirao iranski režim, ali da je to realnost.

Ben-Meir je kontaktirao Facebook prije više od sedam dana, zahtijevajući da spriječi dijeljenje lažnog posta, ali post nije uklonjen.

Dok je tužba pripremljena dobio je 2.000 likeova. Ben-Meir tvrdi da Facebook prekršio dogovor o sprečavanju širenja lažnih vijesti.

Jedan od Netanyahuovih savjetnika izjavio je povodom tužbe da članak „govori sam za sebe“, ne osvrćući se na tvrdnje da nije instinit.

Advokat traži da sud zahtijeva objavu da su na Netanyahuovom nalogu širene lažne vijesti, a da se Facebook naredi da značajno smanji pristup postu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here