Turski vojni orkestar “Mehter” održao koncert na Baščaršiji

0
319

U organizaciji Turske vojne misije u BiH, večeras je na Baščaršiji održan koncert “Mehtera“, najstarijeg vojnog orkestra na svijetu, koji boravi u Bosni i Hercegovini povodom ovogodišnje manifestacije “508. Dani Ajvatovice”, javlja Anadolu Agency (AA).

Odjeveni u uniforme osmanske počasne garde koja je pratila sultane, članovi turskog vojnog orkestra “Mehter” su prvo održali svečani defile od Katedrale do Sebilja u starom dijelu Sarajeva gdje su priredili prigodan koncert.

Brojna publika svih uzrasta, među kojima je bio i veliki broj turista, bila je oduševljena neobičnim i vrlo atraktivnim performansom orkestra.

Koncertu su također prisustvovali i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, predstavnici Turske vojne misije u BiH i veliki broj zvanica.

Vojni orkestar “Mehter” je tokom nastupa, osim na turskome, izveo i nekoliko kompozicija na bosanskome jeziku.

Orkestar će nakon Sarajeva 1. jula nastupiti u okviru programa obilježavanja ovogodišnje manifestacije Ajvatovica.

“Mehter” je, inače, naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima.

“Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here