Turski mastif osvaja srca ljubitelja gorostasnih pasa čuvara

0
273

Gorostasni turski pas aksarajski malaklisi, poznat i kao turski mastif, osvaja srca ljubitelja snažnih pasa čuvara širom svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o autohtonoj vrsti psa čuvara i ovčarskog psa koji teži i do 65 kilograma i veći je i od poznatijeg kangalskog psa iz Anadolije.

U Aksarayu trenutno djeluje sedam modernih farmi na kojima se uzgajaju turski mastifi i odakle se prodaju kupcima iz cijelog svijeta.

Brigu o vrsti vodi Udruženje za zaštitu aksarajskog malaklisija (AKMID), a kupci upravo od tog udruženja dobijaju sve informacije o mladunčetu koje žele kupiti.

Godišnje se iz Turske izveze u prosjeku stotinu mladunčadi. Njemačka, Velika Britanija, Holandija, Bugarska, Rumunija, Rusija, Kina, Brazil, Argentina su neke od zemalja iz koji najčešće dolaze upiti za ovu vrstu psa, a u posljednjem periodu desetine ih je otišlo i put više afričkih zemalja.

Predsjednik AKMID-a Muammer Tipirdamaz za AA je kazao da se turski mastif najčešće koristi kao pas čuvar ili kao ovčarski pas.

“Sarađujemo s uzgajačima i najbolju mladunčad izvozimo kako bismo proslavili ovu vrstu koja to svakako zaslužuje. I dalje radimo na zaštiti vrste i njenoj promociji u cijelom svijetu”, kazao je Tipirdamaz.

On je kazao da uzgoj čistokrvnih mastifa zahtijeva mnogo rada, ulaganja i odricanja.

“Dva mjeseca od rođenja hrane se isključivo dojenjem, a onda počinje zahtjevna faza hranjenja mesom i drugim dodacima. Tajna njihovog rasta je smjesa koja se dobija miješanjem ječmenog brašna, jaja, mlijeka i vode. Time se hrane cijeli životni vijek i to im daje veliku snagu i izdržljivost”, kazao je Tipirdamaz.

Turski mastif je najveći i najsuperiorniji u porodici ovčarskih pasa iz Anadolije, a opisuje se kao stabilan, hrabar, samostalan, radišan, prilagodljiv i aktivan pas. Nerijetko se naziva i “anadolskim lavom”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here