Turski inženjeri razvili uređaj za pištolj koji u potpunosti blokira trzaj

0
297

Turska kompanija “Albayraklar Group” razvila je nagradbeni uređaj za pištolj, koji osim funkcije prigušivača, eliminira trzaj, te udvostručuje brzinu, domet i učinak metka, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o aparatu 100-posto domaće proizvodnje koji su razvili turski inženjeri u kompaniji Albayraklar. Iz kompanije navode kako će se ovaj uređaj koristiti i na oružju koje se postavlja na bespilotne letjelice.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Albayrak” Adnan Albayrak je, u razgovoru s novinarom AA, kazao kako su turski inženjeri već duži period radili na aparatu, izgledom sličnom standardnom prigušivaču, no osim toga on ima funkciju blokade trzaja pištolja.

Albayrak je istakao kako je ovaj proizvod osmišljen i napravljen na način da udvostručuje briznu, domet i učinak standartnih NATO metaka, a istovremeno ima i funkciju prigušivača.

Dodao je kako će se ovaj uređaj moći koristiti na svim vrstama kratkodometnog i dalekodometnog oružja, te kako je pogodan za sve vrste municije.

“Niti jedan od trenutnih dostupnih sistema u svijetu, kao što su specijalni prigušivači, kompenzatori trzaja, kočnice i skrivači plamena, nisu uspjeli u potpunosti eliminirati trzaj oružja tokom pucnja. Ovo je prvi i jedini uređaj koji trzaj pištolja svodi na nulu. Osim toga, sistemi dosad razvijeni u svijetu usporavaju metak, dok naš sistem metku daje dvostruko ubrzanje, kao i njegov domet i učinak”, kazao je Albayraklar.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here