Turska ukinula vanredno stanje, borba protiv terorizma će biti nastavljena

0
314

Vlasti Republike Turske sinoć su ukinule vanredno stanje koje je u toj zemlji uvedeno 20. juna 2016. godine nakon pokušaja vojnog udara kojeg je izvela teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Vanredno stanje ukinuto je sat iza ponoći po lokalnom vremenu.

Turski ministar pravde Abdulhamit Gul jučer je kazao da će i nakon ukidanja vanrednog stanja Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih vrsta terorizma.

Resorni turski ministar Gul kazao je da se pred turskim sudovima vode opsežni procesi protiv pripadnika terorističke organizacije FETO.

“Na sudovima se vode 94 odvojena postupka u kojima se sudi ukupno 2.161 optuženom, a svi oni su u pritvoru. Prvostepeni postupak okončan je u 195 postupaka, uključujući i dva postupka koji su potvrđeni i na višem sudu. U tim slučajevima na zatvorske kazne u različitim razdobljima, uključujući i višestruke doživotne kazne, osuđena su ukupno 2.382 optuženika“, kazao je Gul.

FETO i njegov lider Fetullah Gulen vodili su dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe.

Ta teroristička organizacija je 15. jula 2016. godine izvela i pokušaj vojnog udara u Turskoj u kojem je život izgubila 251 osoba, a njih skoro 2.200 je ranjeno.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here