Turska negododuje: Najava preseljenja ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem

0
88

Vlasti Republike Turske negodovale su i izrazile zabrinutost zbog najava lidera nekih zemalja da će preseliti ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA).

Preseljenje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem bila je jedna od tema jučer održanog godišnjeg zasjedanja Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

“Zabrinuti smo neodgovornim izjavama lidera određenih zemalja na jučerašnjoj konferenciji u Washingtonu“, naveo je u saopćenju glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy.

Aksoy je naglasio da preseljenje ambasada u Jerusalem predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava.

“Međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije su jasno odbacile izraelsku aneksiju Jerusalema“, naveo je Aksoy i dodao kako se i u rezolucijama UN-a jasno navodi da se bliskoistočno pitanje može riješiti isključivo osnivanjem nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

U saopćenju se dalje pozivaju sve zemlje da se pridržavaju UN-ovih rezolucija o Jerusalemu i da poštuju njegov historijski i pravni status.

Krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump priznao je Jerusalem kao glavni grad Izraela, a naknadno i preselio američku ambasadu iz Tel Aviva.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here