Tuka lako do polufinala, Mujezinović diskvalificiran

0
225

U današnjim kvalifikacijskim trkama na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Berlinu, iz kojih su plasman u polufinale izborila po trojica prvoplasiranih iz četiri grupe te još četvorica po vremenu, nastupila su i dvojica bh. srednjeprugaša, Amel Tuka i Abedin Mujezinović.

Prolaz u polufinale očekivano je osigurao Tuka, dok je Mujezinović, koji je bio četvrti u svojoj grupi, na kraju diskvalificiran.

Tuka, koji je na proteklom EP-u bio četvrti, trčao je u posljednjoj, četvrtoj grupi te s vremenom 1:46.47 bio drugi i izborio direktan plasman i imao je ukupno treće vrijeme kvalifikacija.

U istoj je grupi je trčao i evropski prvak sa zadnja čak dva prvenstva te aktuelni svjetski viceprvak na otvorenom i svjetski dvoranski prvak, Poljak Adam Kszczot, koji je i pobijedio s 1:46.31.

Mujezinović je vrlo hrabro trčao u prvoj grupi, u kojoj je trčao i viceprvak sa proteklog EP-a iz Amsterdama, Britanac Elliot Giles, od kojeg je u foto-finišu izborio treće mjesto. Giles je ostvario vrijeme 1:48.05, dok je Mujezinović trčao 1:48.07, ali je bh. takmičar diskvalificiran zbog navodne opstrukcije, odnosno nedozvoljenog sprečavanja Gilesa da ga pretekne.

Polufinale je na programu sutra s početkom u 19.32 sati, a finale u subotu u 20.30 sati. (f, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here