Transparency International BiH podnio tužbu protiv MUP-a RS

0
169

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile u danima kad su u Banjaluci bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i s ciljem izražavanja podrške porodici ubijenog studenta Davida Dragičevića, saopćila je ta organizacija.

Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banja Luke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

“MUPRS, u svojoj odluci kojom odbija pristup informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile iako su o kritičnim događajima, kada je primijenjena sila, izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji. TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika te da u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS, u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji”, citat je iz saopćenja.

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi s brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila te da je pred ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

Protesti u Banjaluci su bili praćeni širom zemlje, pa su u više gradova u zemlji i regionu održani skupovi podrške građanima Banjaluke. TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora, ističe Transparency International.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here