Tomislavgrad: Oltar u utrobi zemlje

0
748

Uslijed otapanja snijega i obilnih kiša proteklih dana “provrela” je voda iz špilje u Bukovici kod Tomislavgrada, poznata u narodu kao “Bukovička katedrala”.

Radi se o djelu prirode u kojemu su se u vrijeme osmanske vladavine služile svete mise, budući da su prave crkve bile porušene, a pećina je pružala zaštitu od kiše i sunca.

Svojevrsni oltar isječen u kamenom zidu pećine bio je sačuvan do poslijeratnog vremena pod kamenim svodom te građevine, a ulaz u pećinu toliko je prostran da se u tom neobičnom graditeljskom dijelu prirode nalaze i mala jezerca hladne vode do kojih se može doći jedino puzajući.
“Bukovička katedrala” dugo je služila kao bogomolja i u njoj su podijeljeni sveti sakramenti hiljadama osoba, sve dok u blizini nije izgrađena prava zidana župna crkva. U novije vrijeme iz istog posvećenog tla izrasla je jedna od najljepših novosagrađenih crkava, ne samo u Tomislavgradu.

Prije dvadesetak godina tadašnji župnik fra Marko Jurič obnovio je praksu bogoslužja u “Bukovičkoj katedrali” u spomen na tradiciju i stradalnike tog kraja. Svake godine u mjesecu augustu u pećini se služi sveta misa kojoj nazoče brojni Duvnjaci.

Zanimljivo je i to što se na toj misi blagoslivljaju automobili brojnih “gastarbajtera” po kojima je Tomislavgrad poznat, a koji ljetne mjesece provode u rodnom kraju.
U prošlosti su mještani vodotok iz pećine koristili za pokretanje tri vodenice, koje su radile punom parom posebne u vrijeme otapanja snijega i intenzivnih padavina kada bi snažna struja potekla iz utrobe zemlje, kao što je to slučaj ovih dana.

Prije nekoliko godina mještani i tadašnji župnik fra Jozo Radoš na temelju jedne od tri vodenice rekonstruirali su i podigli novu vodenicu u istovjetnom obliku sa svim svojim sadržajima.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here