Tokom 12 pretresa u četiri općine TK rasvijetljeno više krivičnih djela (Foto)

0
323

Radeći na sprečavanju i suzbijanju krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona, službenici Uprave policije MUP-a TK-a tokom protekla dva dana izvršili su 12 pretresa u četiri općine i tom prilikom pronašli su više različitih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem prekršaja ili krivičnog djela.

Pripadnici Odjeljenja za opći kriminalitet izvršili su pretres osobe A.Š. (39) iz Tuzle, od kojeg je privremeno oduzet mobitel, koji će biti predmet vještačenja, kao sredstvo koje je najvjerovatnije korišteno za izvršenje nezakonitih radnji. Lišen je slobode zbog osnovane sumnje da je zajedno sa još jednom osobom, tokom marta tekuće godine, počinio krivično djelo iznuda iz člana 295. Krivičnog zakona FBiH na štetu osobe s područja Tuzle. A.Š. je nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli na daljnje postupanje.

Takođe, službenici OKP PU Tuzla prilikom pretresa osobe I.O. (22), u Tuzli pronašli i privremeno oduzeli jednu SIM karticu, a od E.M. (26), takođe iz Tuzle, jedan mobitel. Navedeni predmeti bit će vještačeni u svrhu dokumentiranja Izvještaja protiv navedenih osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nasilničkog ponašanja iz člana 362. i oštećenje tuđe stvari iz člana 293. KZ FBiH.

Prilikom pretresa kod osobe A.B., takođe u Tuzli, službenici PS Zapad pronašli su i privremeno oduzeli automobil „toyotu“ za koju je ustanovljeno da potiče iz carinskog prekršaja, pa će vozilo biti predato u nadležnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH, sa nepripadajućim tablicama za koje je ustanovljeno da su ukradene.

Protiv navedenog lica će biti dokumentiran prekršaj shodno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i izvještaj prema Tužilaštvu TK zbog postojanja osnova sumnje na počinjeno krivično djelo krađe.

Istovremeno, službenici PU Lukavac prilikom pretresa na području općine Lukavac kod osobe I.M. (38), pronašli su i radi daljih provjera privremeno oduzeli lovačku pušku, u vezi čega će protiv navedene osobe biti dokumentiran izvještaj prema Tužilaštvu TK zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 371. KZ FBiH, vezano za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa na području općine Srebrenik, službenici OKP PS Srebrenik kod osobe N.H. (42) pronašli su i radi daljnjih provjera privremeno oduzeli malokalibarsku pušku. Protiv njega kantonalnom tužilaštvu biti proslijeđen izvještaj zbog osnovane sumnje počinjeno krivično djelo iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK.

Naposljetku, tokom akcije službenici OKP PU Živinice su prilikom pretresa A.S. (52) iz tog mjesta pronašli i privremeno radi daljnjih provjera oduzeli lovačku pušku. Protiv pomenutog lica će biti nadležnom kantonalnom tužiocu biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnovane sumnje na učinjenje krivičnog djela iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK-a.

Takođe, u Živinicama je nakon pretresa kod lica S.Č. pronađen i privremeno oduzet ručni mlin tzv. „drobilica“ s ostacima materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kanabis-sativa“ i kutija sa dva „džointa“ sa sadržajem materije koji asocira na navedenu opojnu drogu.

Nakon vještačenja pronađene materije, protiv S.Č. nepoznate dobi će nadležnom Tužilaštvu biti dokumentovan izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnog djela iz člana 239. KZ FBiH, vezanog za osjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, rečeno je danas u MUP-u TK. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here