Tim povodom: Ničim izazvana Bosna Royal “brani” sudije!?

0
401

Čelnici sarajevske Bosne Royal izdali su saopćenje za javnost u kojem – ničim izazvani – “brane” košarkaške sudije!?

Povod su im, kažu, izjave trenera OKK Slobode Velimira Gašića, izrečene na pres konferenciji uoči susreta sa Zrinjskim, u kojima se “coach” Tuzlaka osvrnuo na suđenje protiv Sparsa u Sarajevu.

Po riječima navodno odgovornih iz sarajevskog kluba, Gašić na taj način stvara pritisak na sudije, a to bi, kako tumačimo, trebalo značiti da se od bh.sudija traži da promijene kriterijum i pomalo “navijaju” za OKK Slobodu!?

Naravno, parafraziramo tvrdnje iz saopštenja Bosne Royal koje djeluju smiješno, jer upravo oni vrše pritisak na sudije kako bi, valjda, na susretima “studenata”, bili na njihovoj strani. Jer ih, oni, zabora, brane!?

Ne bi u spomenutom saopštenju bilo ništa čudno, da nije uslijedilo uoči susreta Bosne Royal i OKK Slobode, idućeg utorka. Tuzlalci su, naime, u ovom prvenstvu u tri susreta dva puta slavili protiv Bosne Royal, a dolazeća utakmica mogla bi odlučiti kako o poziciji u play-offu, tako i o konačnom poretku u Ligi 6, pa time i o bonitetu bolje plasirane ekipe u polufinalu.

Da podsjetimo, Gašić je na konferenciji za novinare, bez traženja zaštite, spomenuo detalj sa utakmice u Sarajevu protiv Sparsa, u kojem su domaćini izveli 40 ličnih grešaka i na taj način od ukupnog broja postignutih poena 40 posto stekli iz “slobodnjaka”, što je rijetkost.

Čuli smo mišljenje nekolicine osoba iz bh. košarke, koji su pratili duel u Sarajevu, i sve su bez dileme rekle da je suđenje na utakmici Spars – OKK Sloboda bilo loše, posebno na štetu Tuzlaka. No, to sada nije najbitnije.

Podsjećamo i na to, da je Gašić pitao da li iko u Savezu vrši analize i ekspertize suđenja i da li je interes ljudi iz KS BiH jedino u tome da nplaćuju kotizacije i kazne, a ne i da štite igru i košarku.

Zašto su se u ovome pronašli čelnici do prije par mjeseci zamalo ugašenog sarajevskog kluba? Zašto se ne bave suštinom Gašićevih pitanja, a ne nečim što samo oni “vide”?

Možda je njima suđenje na utakmicama uvijek dobro, pa nas čudi detalj sa jednog od međusobnih dvoboja dva kluba, kada jedan od vodećih igrača Bosne Royal, prolazeći pokraj zapisničkog stola, psuje sve po spisku i sudijama i delegatu, i sve to čuje pola dvoprane, a pri tome se, ni sudije, a niti delegat, ne usude reagovati i kazniti ga!

Ako je Bosni Royal u bh. košarci sve dobro, ako ne misle da su sudije nedodirljive, ako su “studenti” svaki poen postigli ispravno i pošteno, ako im nikada nije dosuđena nepostojeća lična greška, i ako njihov “kompetentni” trener nikada nije negodovao zbog sudačkog previda, i ako nikada nije ušao u prostor na terenu u koji trener ne smije ući, onda u redu.

U tom slučaju, izneseno saopćenje treba biti uzor svim klubovima kako se treba odnositi spram suđenja i mogućih pritisaka, a Bosni Royal izdati certifikat za najveći doprinos u njegovnju fair-playa i pomoći sudijskoj organizaciji.

Samo što u ovom slučaju nisu niti jednom rječju objasnili: gdje su se našli u Gašićevom obraćanju medijima i zašto reaguju na opaske o utakmici koja se njih baš i ne tiče (ili se možda ticala!)? I da li misle da i ubuduće nijedno tijelo ne treba da se, u interesu košarke, bavi sudijama i delegatima, odnosno, onim osobama koje svojim pogreškama košarci nanose štetu.

Priprema li, na kraju, Bosna Royal sudije već za derbi u Skenderiji, kako bi Gašića i OKK Slobodu stavili pod posebnu prizmu!?

Ne zove li se upravo to pritisak na arbitre? (RI, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here