Tigar i četvorka odgovarat će za ubistvo generala HVO Vlade Šantića

0
352

Jutros uhapšeni Hamdija Abdić Tigar odgovoran je za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića. U akciji Federalne uprave policije na području Unsko-sanskog kantona, osim Abdića uhapšene su još četiri osobe:  Deda Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović.

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Vlado Šantić nestao je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela “Sedra” odveli pripadnici jedinice kojom je navodno komandovao Hamdija Abdić.Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Šantić je jedan od osnivača HDZ-a BiH u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke.

“Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru”, izjavio je Tigar 2014. godine.

Hamdija Abdić Tigar je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, a sad je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća. (ag, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here