Teme Sadržaji označeni sa "mirso svicarac"

mirso svicarac

0 242

Iz službenih izvora nema mnogo novih detalja vezanih za sinoćnji obračun kod Tržnog centra Robot u Tuzli, navodno, jer je istraga u toku. U MUP-u TK kažu da se intenzivno traga za osobama koje su iz automatskog oružja teško ozlijedile četiri osobe od kojih je jedna, Emir Džinić (41), podlegla.

pucnjava_policija_robot_DANAS01(Policija na mjestu mafijaškog obračuna u Tuzli)

U UKC Tuzla smještena su trojica ozlijeđenih: D.R, (28) iz Tuzle, te A.H. (29) i M.H. (34) iz Teočaka. Navodno se radi o djelatniku zaštitarske agencije Flek Denisu Rahmanoviću, te braći Amiru i Nailu Hadžiću, sestričima Merseda Hadžića.

-Zdravstveno stanje trojice ozlijeđenih je stabilno i izvan su životne opasnosti. D.R. ima ozljede u predjelu grudnog koša i sa Odjela intenzivne njege bit će prebačen na Kliniku za torokalnu hirurgiju. N.H. je također bio smješten na Odjel intenzivne njege, a prebačen je na Kliniku za ortopediju i traumatologiju s povredama lijeve noge, glave u grudnog koša. Pacijent A.H. ima ozljede u predjelu vrata i glave, smješten je na Klinici za neurologiju gdje je operisan – izjavila je Amra Odobašić iz Press službe UKC-a.

Ranjeni Emir Džinić nije ni stigao do UKC-a, jer je preminuo na putu za Dom zdravlja. Prema nekim informacijama njega su neimenovani akteri događaja dovezli do pred Službu hitne pomoći, izbacili ga na tlo i pobjegli automobilom. Ova informacija službeno nije potvrđena.

emir dzinic_nn_mirso svicarac_tl(NN, Emir Džinić i Mersed Hadžić zv. Švicarac)

Emir Džinić je, inače, prisan prijatelj sa Mersedom Hadžićem zv. Mirso Švicarac. Bio je taksista, nekada bokser, a unazad nekoliko godina asistirao je kao pomoćni trener u BK Sloboda. Obavljao je i dužnost predsjednika ODB Tuzla, sve do incidenta kada je sa nekolicinom prijatelja u prostorijama ODB Tuzla zatočio Jasmina Spasojevića, navodno jer im nije htio instalirati program za prisluškivanje telefonskih razgovora. Zbog zatočeništva, te premlaćivanja Spasojevića, Džinić je pritvoren, a nakon priznanja kaznenog djela, osuđen je na 28 mjeseci.

Istragu o mafijaškom obračunu vodi Kantonalno tužilaštvo, odnosno, tužitelj Kenan Balić. Zbog zdravstvenog stanja trojica ozlijeđenih još nisu saslušana. Navodno su danas počeli pretresi više objekaka koje koriste osobe uključene u ovaj obračun. Saslušan je, ali i pušten vlasnik Fleka Amir Mehić, brat Damira Mehića Bibija, za kojim se traga.

U nezvaničnim informacija spominje se obračun dvije kriminalne skupine, sa Mirsom Švicarceom, odnosno, sa Damirom Mehićem Bibijem. Obojica su primijećena u blizini kafea Sagitarijus, koji je sinoć otvoren, ali nakon što je Švicarcu i njegovim prijateljima zabranjen ulazak, Hadžić je otišao u svoj stan, u zgradi Titanic. Prema izjavi neimenovanog službenika MUP-a TK, Švicarac nije bio u vozilima iz kojih je pucano na zaštitare agencije Flek, nego se nalazio u stanu, mada se sumnja da ima veze s napadačima.

pucnjava_krv_tragovI_DANAS02(Krvavi tragovi obračuna koji je uznemirio građane i još jednom potvrdio da Tuzla nije siguran grad)

Bilo kako, nakon što su ispucali veliki broj metaka, napadači su pobjegli, prema nekim izjavama u dva automobila (mercedes i audi6), dok drugi spominju samo jedan (audi6). Iako je policija relativno brzo blokirala mjesto događaja (MUP je udaljen stotinjak metara zračne linije), nije uspjela zaustaviti napadače koji su pobjegli prema istočnom dijelu grada, prema Kalesiji i Zvorniku.

Sve miriše da je riječ o nastavku višegodišnjeg sukoba između kriminalaca bliskih Damiru Mehiću Bibiju i Mirsi Švicarcu. Njihov sukob počeo je u tuzlanskom Mejdanu još 16. maja 2008. godine, nakon završetka meča u kick boxingu između Salke Zildiža i Crnogorca Ivana Strugara. Sukobili su se Mersed Hadžić i Damir Mehić, a u “naguravanje” se uključio veći broj zaštitara Flek.

U decembru 2008. godine, u večernjim satima, u blizini GAZ auta u Slavinovićima, pucano je na Mehića i njegovog prijatelja Jasenka Hajdarhodžića. Od zadobijenih povreda Hajdarhodžić je umro ubrzo, dok je Mehić teško ozlijeđen i mjesecima se liječio. Sumnje da je napad organizovao Švicarac nisu dokazane, a za pokušaj ubistva Mehića, te za ubistvo Hajdarhodžića, na višegodišnju zatvorsku kaznu osuđen je njegov rođak Kemal Selimović.

Prošle godine i Mehić i Švicarac pojavljivali su se u medijima. Mehić tvrdeći da mu Švicarac sprema likvidaciju, dok je Švicarac govorio da nema veze sa Mehićevim optužbama, te da je on miran građanin koji se brani samo kada mu je život ugrožen.

mehic_bibi(Damir Mehić Bibi tokom intervjua za FTV)

Ime Mirse Švicarca, osuđenog na zatvorsku kaznu (22 mjeseca) zbog pucanja na Fatmira Mujaja, novembra 2008. godine u sarajevskom restoranu Incognito, isplivalo je i tokom “slučaja Budimir”. Naime, na popisu osoba koje je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao nalazi se i Mersed Hadžić zv. Mirso Švicarac, a to je državno Tužilaštvo navelo kao jedan od primjera korupcije, odnosno, pomilovanja uz određenu novčanu naknadu što, do sada, nije dokazano.

U vezi sa ovim slučajem dogodilo se i nešto što je izazvalo zabunu u UKC-u Tuzla. Naime, nekako u isto vrijeme kada su u bolnicu dovezeni Rahmanović, te braća Hodžić, na Gradinu je dovezena i osoba sa inicijalima kakve ima jedan od ozlijeđenih aktera pucnjave kod Robota. U prvi mah se govorilo da je i ta osoba ozlijeđena tokom mafijaškog obračuna. Stvar se razjasnila tek jutros kada su djelatnici Specijalne policije MUP-a TK donijeli “papire” sa podacima o trojici ozlijeđenih ispred Sagittarijusa. (Ekipa TuzlaL!VE.ba)