Teme Sadržaji označeni sa "berac"

berac

1 26

Nazif Mujić, najbolji glumac ovogodišnjeg Berlinalea i bh. berač željeza, dobio je posao. Kako je i obećao, načelnik Tuzle Jasmin Imamović pronašao je posao za najboljeg glumca u Evropi.

nazif_mujic_filmski_glumac
Mujić, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba, otkrio je da je posao dobio u Javnom komunalnom preduzeću Pannonica, koje brine o kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, a s poslom počinje u maju. Iako je vrlo zahvalan na ukazanoj prilici, Mujić i njegova porodica do maja trebaju ‘predeverati’ još dva mjeseca, te su mu emocije danas pomiješane.

Troškove liječenja malenoga Danisa, cijelih 580 KM, snosit će Centar za socijalni rad Općine Lukavac.
Pitali smo Nazifa i kako je njegov najmlađi sin, šestomjesečni Danis, koji je nekoliko dana proveo na Klinici za pedijatriju UKC Tuzla. Naš sagovornik otkriva da je dječak puno bolje i da se oporavlja kući. Ekipa UKC Tuzla ovaj je put pomogla porodici Mujić iako oni i dalje nemaju zdravstveno osiguranje.

A, za one koji to ne znaju, da podsjetimo: Nazif Mujić i Senada Alimanović u žižu su bh. i svjetske javnosti došli nakon što je ekipa tuzlanskih ljekara odbila izvaditi mrtvi plod iz Senadine utrobe. Ova Romkinja, naime, nije imala 980 KM koliko su joj u bolnici tražili za intervenciju.

Po ovoj je priči proslavljeni bh. redatelj Danis Tanović snimio igrani film, naziva Epizoda u životu berača željeza, koji je u Berlinu osvojio nekoliko nagrada, među kojima je i Gran Prix ‘Srebrni medvjed’ za najbolji film. (Lana Ramljak, radiosarajevo.ba)

0 28

nazif_mujic_filmski_glumacOsnovna škola u Poljicu prestala je s radom, a staro i mlado je pohitalo ka centru najvećeg sela na području Tuzlanskog kantona kako bi dočekali Nazifa Mujića, najboljeg glumca 63. filmskog festivala u Berlinu. Na improviziranoj pozornici postavljena je zastava BiH, a na putu do nje prostrt je crveni tepih kojim treba da prođe Nazif.

Oko podneva počela je kiša, a pogledi okupljenih padali su na sat. Iščekivao se Nazifov dolazak. Nedugo potom, uz zvuk automobilske sirene, u Poljice je stigao Nazif Mujić. “Nazife, Nazife, Nazife…” odzvanjalo je sa svih strana, a onda se iz automobila sa statuom “Srebrnog medvjeda” pojavio glumac.

“Živio sam za ovaj dan. Hvala vam na dočeku. Ja ću, bez obzira na sve, ostati onaj vaš Nazif”, poručio je glumac okupljenoj masi.

Zahvaljujući predsjedniku mjesne zajednice organizovana je pres-konferencija, a pored Nazifa i supruge Senade u sali su bili sin Danis i kćerke Sandra i Šemsa.

“Ovo je za mene san. Prošla godina je za nas bila poput noćne more. Senada je jedva preživjela, moram reći, zahvaljujući ljekarima iz RS. No, ne mogu biti ljut ni na tuzlanske ljekare. Neki mi govore – tuži ih. Neću! Imam ja troje djece, imam Senadu, a nemam zdravstvenog osiguranja. Zatrebat će oni meni”, govori Nazif.

U njegovim riječima osjeti se iskrenost. Nema glume ni izmotavanja.

“Kažu mi, iskoristi pet minuta slave. Ma koje slave? Meni već sutra valja na branje željeza. ‘Srebrni medo’ ili ‘međed’, nazovite ga kako god hoćete, za mene je samo poklon. Valja se meni vratiti na posao, prehraniti djecu”, govori on.

nazif_mujic_i_senada
Nakon što je okončao pres-konferenciju, Nazif, Senada i njihova djeca su krenuli u Svatovac, dio Poljica koji naseljavaju Romi. Od centra Poljica do Svatovca je razdaljina tri kilometra. No, razlika u načinu života se može mjeriti vijekovima.

Kaljav makadamski put vodi ka romskom naselju. Unaokolo su deponije smeća, kamenolomi… Iz prve romske kuće odzvanja izvorna muzika, a mještanin nam pokazuje na Nazifovu kuću, koja je s lijeve strane na brežuljku i koja je prepoznatljiva po plavoj boji.

Ispred kuće je česma, do nje manja deponija željeza. U prizemlju je naložena vatra. Senada je spremila ručak za svog glumca, a djeca su željno iščekivala babu. Potkrovlje nije opremljeno. Nema prozora.

“Ne znam kome je bilo teže – meni, koja sam čekala vijesti iz Berlina, ili Nazifu, koji je bio tamo, a u mislima s nama. Prije godinu dana sam faktički bila na samrti. Hvala bogu, noćna mora je iza nas, a ja ne bih željela da se to ikom ponovi ma kako se zvao i koje vjere bio”, govori nam Senada.

Ispred kuće nije bilo crvenog tepiha, ali su komšije Nazifa na rukama unijeli u dvorište. Kasnije su po kaljavom sokaku “pronosali” i “Srebrnog medvjeda”.

“Kada se sve smiri, ostat ćemo sami i zaboravljeni kao i do sada. Nećemo imati posla, a naša djeca neće imati zdravstvenog osiguranja niti će moći ići u školu. Tuga golema”, govore komšije. (Edin SKOKIĆ, Nezavisne novine)

Info