Tegeltija ne želi formiranje istražne komisije Parlamenta BiH

0
139

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija rekao je danas da bi formiranje istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH bilo neprihvatljivo, nedopustivo, nesprovodivo i grubo miješanje u rad pravosuđa.
Pogrešna koncepcija

– Moraju postojati granice. Kakvo je partnerstvo kada razgovarate o pravosuđu, a niko vas ne pozove. Mi moramo ukazati na devijacije koje povređuju pravosudni sistem. Moramo poslati poruku svima kako da se postavimo u ovakvoj situaciji, rekao je Tegeltija na sjednici VSTV-a u Sarajevu, prenosi Srna.

Navodeći da članovi VSTV-a nisu obaviješteni o zaključcima koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nego da su o njima saznali iz medija, Tegeltija je poručio da ti zaključci i traženje ostavki uopšte ne obavezuju članove VSTV-a

– Uvjeren sam da ovi zaključci prevazilaze nadležnost parlamenta, posebno istražna komisija kao grubo miješanje u rad pravosuđa. Hoće li nas dovesti u situaciju da nas ministri ispituju, da idemo na neka saslušanja. Nisu primili k znanju izvještaj o radu VSTV-a, a niko nije bio tamo od nas da ga predstavi, istakao je Tegeltija.

On smatra da se VSTV mora oglasiti povodom ovih zaključaka Predstavničkog doma.

– Ovo je miješanje zakonodavne u sudsku vlast. Često ste mogli čuti od poslanika u parlamentu da se izmijeni koncept izbora, da parlament bira članove VSTV-a. Mislim da je to pogrešna koncepcija. Ali, kao Vijeće treba da reagujemo, istakao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić navela je da je sudskoj vlasti ustavno zagarantovana nezavisnost, samostalnost i da se druge dvije grane vlasti ne smiju miješati.

Prema njenim riječima, svačiji rad podliježe razmatranju i kritici, ali “kršiti grubo prava, napadati pravosuđe na takav način, to je neshvatljivo”.
Bez konfortacija

– Lideri smo u regionu po ovakvom radu izvršne i zakonodavne vlasti. Da li mi kao sudska vlast možemo donositi zaključke kojima bismo natjerali zakonodavnu vlast da usvaja zakone. Ne možemo. Iako nam se mnogi zakoni ne dopadaju. To govori jasno o kredibilitetu ljudi koji su izabrani, koji mogu istovremeno biti i ministri i poslanici, rekla je Jukićeva.

Sudija i član VSTV-a Goran Nezirović podržao je Tegeltiju, ali je rekao da ne misli da Vijeće treba da reaguje putem bilo kakvog saopštenja, te da VSTV-u ne treba konfrontacija s izvršnom i zakonodavnom vlašću.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 26. juna nije primio k znanju izvještaj VSTV-a za prošlu godinu, a među usvojenim zaključcima su da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavku, te da u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, kao i da bude formirana istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here