Tajlandska vlada objavila detalje o spašavanju dječaka: “Ako počne kiša, probat ćemo ih izvući”

0
215

Još uvijek se ne zna kako će dječaci koji su već dulje od deset dana zarobljeni u spilji na Tajlandu biti spašeni. Koliko je akcija njihovog spašavanja opasna i teška, svijet se uvjerio na najgori mogući način. Naime, jedan od spasilaca poginuo je nakon što je roneći ostao bez kisika.

“Uvjeti unutra su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio”, rekao je jutros zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yookongkaew. “Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje”, rekao je Apakorn, prenosi agencija Reuters.

Spasiocima na ruku ne ide ni prognoza koja za vikend najavljuje veliku kišu koja će dodatno vodom napuniti potopljenu spilju.

Vlada održala presicu, kada kreće spašavanje dječaka?

Tajlandska vlada sazvala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je komentirala navode prema kojima bi akcija spašavanja dječaka trebala krenuti već danas.

Guverner Narongsak Osottanakorn kazao je kako će pokušati osmisliti najbolji plan te da će, ako rizik bude minimalan, dječake pokušati izvesti iz spilje što je prije moguće.

“Strahujemo od novih kiša i od niskih razina kisika u spilji. Moramo osmisliti najbolji plan i nakon toga ga testirati”, kazao je. Dodao je i da su dječaci naučili roniti. Upitan zašto već nije krenula akcija spašavanja ako dječaci znaju roniti, kazao je da vlada želi da akcija prođe uz minimalan rizik.

“Ako počne padati kiša, pokušat ćemo ih izvesti iz spilje”, kazao je.

U spilji pada razina kisika

Danas se za dječake zatočene u spilji pojavio još jedan veliki problem. Naime, drastično je počela padati razina kisika u spilji.

Prije nekoliko dana govorilo se o tome da će dječaci u spilji možda ostati dulje od četiri mjeseca, dok razina vode ne opadne. No smrt iskusnog ronioca i spoznaja da bi razina kisika mogla pasti do opasno niske razine, vjerojatno će ubrzati cijelu operaciju spašavanja.

Zapovjednik Apakorn Yookongkaew kazao je da je razina kisika opala za 15 posto. To bi moglo dovesti do velikih zdravstvenih poteškoća za dječake.

“Ne možemo više čekati da se svi uvjeti poslože”, rekao je novinarima.

“Isprva smo mislili da će dječaci unutra moći ostati puno dulje. No okolnosti su se promijenile. Sad smo ograničeni vremenom”, dodao je. Novi prioritet je dostava dodatnog kisika uz pomoć velikih cijevi.

Traži se ulaz s površine

Zbog cijele se situacije traže alternativni načini. Na desetke vojnika, spasilaca i lokalaca, kako piše CNN, traga za prirodnim dimnjacima, rupama u tlu na površini koje bi mogle biti povezane s dječacima. Drugim riječima, traži se zasad nepoznat ulaz u spilju koji bi spasioce doveo do unesrećenih i umornih dječaka.

Na desetke vojnika, speleologa, drugih stručnjaka i lokalnih stanovnika koji poznaju teren tako češlja šumu na jako velikoj površini. Riječ je o zaraslom krajoliku s gustim drvećem i raslinjem pa je velika vjerojatnost da je pogodan ulaz u spilju, ako uopće postoji, prekriven zelenilom i nevidljiv.

Jasno, postoji cijeli niz ulaza u spilju, no pitanje je kamo oni vode. Tako je jedan tragač, za vrijeme dok je CNN-ova ekipa bila tamo, pronašao jedan potencijalni ulaz. No brzo se otkrilo da on ne vodi nikamo.

Uskoro je, piše CNN, otkriven još jedan ulaz koji je obećavao.

Ekipa od šest ljudi uspjela se spustiti konopcem od 275 metara. GPS koordinate pokazale su da su od dječaka udaljeni tek 275 metara. No uslijedilo je razočaranje.

“To je slijepa ulica”, viknuo je netko iz jame, piše CNN.

Pomoć dolazi iz svih krajeva svijeta.

“Došli smo s tajlandskim vojnim timom kako bismo tražili ulaze i rupe koje bi vodile u spilju”, rekao je Mario Wild, 28-godišnji Austrijanac.

“Zasad nema uspjeha”, dodaje.

Rodbina čeka ispred spilje, stižu veliki pljuskovi

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu spilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom. Zatočenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove.(ip,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here