Tajlandska princeza diskvalificirana kao kandidat za premijera

0
469

Tajlandska princeza Ubolratana, starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, u ponedjeljak je zvanično diskvalificirana da se natječe za premijerski položaj na općim izborima 24. marta.

Izborna komisija objavila je listu kvalificiranih kandidata za premijera iz 45 stranaka, a 67-godišnja princeza nije bila na listi.

Odluka komisije uslijedila je tri dana nakon što je stranka Thai Raksa Chart,koju su osnovali saveznici bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, imenovala princezu kao svog premijerskog kandidata, u potezu bez presedana.

Šokantna objava brzo je, međutim, izgubila na značaju saopćenjem koje je objavio kralj istoga dana, u kome naziva njen angažman u politici neustavnim i krajnje neprimjerenim.

Iako je stranka Thai Raksa Chart u subotu objavila saopćenje u kome navodi da će se povinovati kraljevoj volji, stranka ne može zvanično povući nominaciju jer nove registracije kandidata više nisu dopuštene. Komisiji je ostala na raspolaganju posljednja mjera njene diskvalifikacije.

Princeza se zvanično odrekla svoje kraljevske titule kada se udala za američkog državljana 1972. Ona se vratila u Tajland nakon što se razvela 1998. godine. Iako joj titula nije vraćena, tajlandski narod je smatra kraljevskom ličnošću i tako je i tretira.

Ubolratana je poznata po tome što je dugogodišnja prijateljica kontrovezne porodice Shinawatra, koja ima uticaj na predstojeće izbore putem satelitskih političkih stranaka koji neće direktno imenovati članove te porodice kao kandidate.

Martovski izbori bit će prvi tajlandski izbori u osam godina i prvi nakon puča iz 2014., prenosi dpa.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here