Tajland: Iz jame spašeno ukupno osam dječaka

0
87

Kako javlja Reuters i CNN spašen je sedmi i osmi dječak. Ovo je u konačnici potvrdila i Thai Navy Seals, odnosno tajlandska mornarica, ne navodeći identitet spašenih. Prema navodima CNN-a, spasilačka operacija je za danas završena.

Podsjetimo, nakon šest sati spasilačke operacije iz pećine na Tajlandu spašen je peti dječak. Prema izvorima sa mjesta događaja dječak je spašen oko pet sati (po lokalnom vremenu). Nekoliko minuta kasnije primjećena su ambulantna kola izvan media centra koji se nalazi nekoliko kilometara od pećine.

Jutros je nastavljena akcija spašavanja mladih tajlandskih nogometaša.

Operacija je prekinuta preko noći jer je trebalo ponovno napuniti spremnike s kisikom. Prema tvrdnjama nadležnih, uvjeti su povoljni, jaka kiša nije utjecala na razinu vode u pećinama.

Četvorica dječaka koja su iz špilje izbavljena u nedjelju prevezena su u bolnicu Chiang Rai Prachanukroh, udaljenu 70 kilometara. “Prva četvorica su dobro. Bili su gladni i poželjeli su prženu rižu”, kazao je u ponedjeljak novinarima šef spasilaca Narongsak Osottanakorn.

I ministar unutarnjih poslova Anupong Paochinda potvrdio je da su dječaci dobra zdravlja. Identitet spašenih dječaka, koji su u bolnici smješteni na posebni odjel, nije objavljen iz poštovanja prema obiteljima onih koji su još u pećini.

Milijarder Elon Musk objavio je na Twitteru da na Tajland šalje malu podmornicu te da se nada kako će biti od pomoći.

Već od ranog jutra pojačane su aktivnosti ispred pećine, javlja BBC što upućuje na to da se operacija nastavlja, a najmanje sedam vozila hitne pomoći je otišlo na ulaz u pećinu.

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu ‘crnu točku’ djeca manje od kilometra udaljena od dijela pećine u kojoj su spasioci postavili bazni kamp.

Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih. Dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dva tjedna zarobljeni u pećini, ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra. Željeli su istražiti špilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here