Tači ne odustaje od osnivanja kosovske vojske

0
248

Predsjednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih (KBS) u Oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom, imat ćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom, rekao je Tači.

– Mi ćemo raditi do posljednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promjena, ali ako će Srbija stvarno spriječiti i prijetiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje sa varijantom B – rekao je Tači u emisiji “Slobodno srpski”.

On nije mogao da precizno odgovori kada će se dogoditi transformacija KBS u Oružane snage Kosova, ali je rekao da osnivanje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

– Ni pod kojom okolnošću! Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim prijedlogom predsjednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamjenljiva- rekao je Tači.

Taci je također pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u osnivanju Zajednice – Asocijacije srpskih opština, jer se, kako je kazao, ona ne može formirati bojkotom institucija, prenosi Tanjug.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here