Svjetski dan voda: Ona je život i mora se racionalno koristiti

0
213

Voda je daleko najbogatija komponenta svih živih organizama i ima fundamentalan značaj u održavanju kako strukture, tako i funkcije svih tkiva, odnosno stanica kao osnovnih jedinica živih bića. Neunošenje vode dovodi mnogo brže do smrti nego neunošenje hrane. U slučaju neunošenja vode dolazi do smrti već poslije nekoliko dana, pošto organizam izgubi 10 do 20 posto od cjelokupnog volumena svoje tekućine.

I Evropska povelja o vodi naglašava da bez vode nema života, da je dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti i da njeni resursi nisu neiscrpni.

Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitetu vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja od vode zavise te da je voda zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi poznavati, ali i da je zadatak svakoga da vodu racionalno koristi.

– Upravljanje vodnim resursima mora se prije svega vršiti u sklopu sliva, a ne unutar upravnih i političkih granica. Voda ne zna granice. To je jedan, zajednički izvor, koji traži međunarodnu saradnju – navodi se u Evropskoj povelji o vodi.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u BiH započelo je 1995. godine, a od tad se raznim aktivnostima ukazuje na važnost zaštite rijeke i vode te sprečavanja njihovog uništavanja.

Ove godine na Svjetski dan voda Udruženje Eko akcija, društveno-politička organizacija “Jedan grad, jedna borba” i građanska inicijativa “Borba za život” najavljuju inicijativu za promjenu Ustava Kantona Sarajevo kojom se traži zaustavljanje svake mogućnosti privatizacije vodnih resursa i vodoopskrbe stanovištva te građanima garantira pravo na pitku vodu kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

Među ostalim sadržajima obilježavanja toga dana je i simbolična akcija čišćenja obala Bregave kojom će predstavnici organizacija civilnog društva i učenici srednjih škola u Stocu poslati poruku o važnosti jedinstva i rada u zajednici, u svrhu očuvanja kulturnog i prirodnog bogatstva toga grada.

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta pod relevantnim motom kojim se želi naglasiti jedan od brojnih aspekata važnosti voda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here