Svjetski dan mladih – ‘Mladi grade mir’

0
117

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu na Svjetski dan mladih koji se obilježava danas ukazala je da “Ujedinjene nacije i dalje ostaju predane radu kako bi se mladima pomoglo da shvate svoj potencijal i stvaraju pozitivne društvene promjene za održivi mir i razvoj u Bosni i Hercegovini”.

Globalna agenda 2030. godine jasno potcrtava da “nema održivog razvoja bez mira i sigurnosti” i bez osiguranja “odgovornog, inkluzivnog, participatornog i reprezentativnog odlučivanja na svim razinama, uključujući i mlade”.

U Bosni i Hercegovini mladi čine jednu petinu društva, ali su često isključeni iz političkih, ekonomskih i društvenih sfera i procesa.

Svjetski dan mladih obilježava se kroz promociju uloge mladih oba spola kao ključnih partnera u ostvarivanju ljudskih prava i razvoja.

Ove godine slavi se doprinos mladih u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru. Sve je snažnija svijest da je za izgradnju i održavanje mira ključno uključivanje mladih ljudi, kao nositelja promjena, u mirovne i sigurnosne agende, ali i šire u društvu.

Imajući u vidu da je sadašnja generacija mladih ljudi u svijetu najveća u istoriji i da mladi često čine većinu u zemljama obilježenim oružanim sukobima ili nemirima, stoga je demografski imperativ uzeti u obzir potrebe i težnje mladih po pitanjima mira i sigurnosti.

– Današnje generacije mladih stasavaju u doba kriza, sukoba i katastrofa, dok su istovremeno mahom isključeni iz nacionalnih i globalnih napora na sprječavanju i rješavanju sukoba – navela je izvršna direktorica UNFPA-e Natalia Kanem.

Također je naglasila da “ako želimo mirniji svijet, ne možemo više priuštiti da izostavljamo mlade ljude. Moramo ih slušati i raditi s njima”, navodi se u saopćenju UNDP-a u BiH.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here