Sveštenik sa Zapadne obale Manuel Musellem pozvao Palestince na građansku neposlušnost

0
505

Sveštenik sa Zapadne obale i član Islamsko-kršćanske komisije Manuel Musellem izjavio je kako treba nastaviti borbu protiv izraelskih intervencija na džamiju Al-Aksa, te pozvao na građansku neposlušnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Musellem, koji živi u mjestu Birzeit nedaleko od grada Ramallaha, za AA je govorio o posljednjim dešavanjima u Jerusalemu.

On je rekao kako odbijanje Palestinaca da prođu kroz detektore i njihovo obavljanje namaza oko džamije Al-Aksa predstavlja jedan vid građanske neposlušnosti, te da takav stav treba proširiti na cjelokupnu palestinsku teritoriju.

“Borba za Al-Aksa i Jerusalem je zapravo dio borbe protiv okupacije. Mi smo palestinski arapski narod koji je pod okapcijom cionizma. Moramo učiniti nešto i spasiti se od okupacije”, kazao je Musellem.

On je pozvao sve Palestince na jedinstvo i na formiranje jednog novog oslobodilačkog pokreta kako bi se osigurala budućnost bez okupacije.

“Građanska neposlušnost predstavlja jedan civilni otpor. Neki narodi u svijetu su se na taj način uspjeli spasiti i oduprijeti kolonijalizmu, bili su na kraju pobijediti. To je put koji vodi do slobode”, smatra Musellem.

Navodi kako se iza posljednjih dešavanja u Jerusalemu kriju politički ciljevi.

“Ovo je jedna politička igra, jedan scenario. Izrael pokušava postaviti jedan autorotitet tako što se u sve upliće. Na taj način pokušava da preuzme ključeve od svih vrata Al-Akse”, rekao je Musellem.

“Kako Arapi i muslimani mogu prihvati da su ključevi od vrata Magaribe od 1960. godine u rukama Izraela. Izraelci u harem ulaze kako i kada žele. Igraju se u avliji, plešu, pjevaju pjesme. A ovo je prije svega sveto mjesto, a ne prostor za piknik. Ovo je Božija kuća i onaj ko god u nju ulazi mora to uraditi sa skrušenošću i poštovanjem” poručio je Musellem.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here