Svečana sjednica Skupštine TK-a povodom Dana nezavisnosti BiH (Foto)

0
462

Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona održana je danas u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uputivši čestitke građanima BiH, predsjednik zakonodavnog tijela ovog kantona i kantonalni premijer Senad Alić i Bego Gutić u obraćanju su se prisjetili referenduma, koji je održan prije četvrt stoljeća i na kojem se većina građana BiH izjasnila za demokratsku i nezavisnu, državu ravnopravnih građana.

Alić je istakao da je današnjom sjednicom potvrđen kontinuitet Dana nezavisnosti BiH, i volja dvije trećine građana koji su se 29. februara i 1. marta 1992. godine na referendumu opredijelili za nezavisnu državu BiH.

Obaveza svih političara koji obnašaju poziciju u državi BiH je, smatra Alić, da što više učvrste i stabilizuju nezavisnost i cjelovitost BiH, koja je data kao zapovijest 1992. godine.

Premijer Gutić je naglasio da je danas mali jubilej, koji se još na dostojanstven način obilježava u BiH.

-Danas je na sceni ponovni pokušaj destabilizacije BiH, pokušaj osporavanja njezinog međunarodnog pravnog subjektiviteta, osporavanja žrtava genocida, prava na pravdu čime bi se zadovoljile žrtve i njihove porodice – kaže Gutić.

Očekuje više društvene akcije povodom obilježavanja ovog praznika, da se u to uključe svi, obrazovne, kulturne i sportske institucije te da kroz manifestacije ukažu na mjesto, značaj i ulogu 1. marta u novijoj historiji BiH.

Inače, delegacije Skupštine i Vlade TK danas su položili cvijeće na spomen obilježja na Slanoj banji, te u parku kod Muzičke škole. (f, tk)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here