Suša i nestašica vode na Pešteru: Ugrožena stada ovaca

0
320

Žitelji većine sela na Pešterskoj visoravni u Sandžaku ovog ljeta suočavaju se sa problemima koje je izazvala suša u tom dijelu Srbije, jer su u velikoj mjeri presušili bunari pijaće vode te je svakim danom sve teže napojiti stoku. Ukoliko u skorije vrijeme ne padne kiša, poljoprivrednici strahuju da će doći do uginuća stoke i ogromne finansijske štete.

Poljoprivrednik Jusuf Dacić iz sela Bioc vlasnik je stada od 350 ovaca, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako je suša i nestašica vode dovela uzgoj ovaca u tom selu do ivice isplativosti objašnjavajući da je dopremanje vode traktorima izuzetno skupo i mukotrpno.

Sa druge strane, kaže Jusuf, niko od žitelja ne smije računati na vodu iz vodovodnih cijevi, jer su stare više od trideset godina, a u njima je vrlo malo vode, i to samo po nekoliko sati dnevno.

– Najteže osiguratio napajanje stoke-

“Za ovce svakodnevno moram obezbijediti vodu. To činim tako što po sistemu kap po kap satima crpim sa vodovoda, ili je dovozim iz susednog Buđeva, Dolića ili Boroštice. Vodu skladištim u cisterne, odakle kasnije napajam ovce. Tako muku muče i moje komšije, a ako suša potraje još neko vrijeme, sigurno nam ovdje nema opstanka”, kaže Jusuf Dacić.

Da bi obezbijedio minimalnu količinu vode za jedno napajanje ovaca, a koje nije jedino u toku dana, Jusuf satima crpi vodu sa vodovoda, i to kada ima sreće da u cijevima uopšte ima vode. Međutim, kada vode nema, doprema je traktorom iz susednog sela, a to ga izuzetno skupo košta, zaključuje Jusuf, dodajući da kiša u selu Bioc nije padala još od mjeseca maja.

On kaže da je vodu za higijenu domaćinstva nešto lakše obezbijediti, jer je potrebna manja količina nego za stoku, ali je ogorčen činjenicom da njegovi ukućani nisu u prilici da koriste bojler jer u njemu mjesecima nema niti jedne kapi vode.(aa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here