Supervizor za Brčko distrikt nije dao saglasnost za održavanje referenduma

0
179

Supervizor za Brčko distrikt Brus Berton nije dao saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru – Danu Republike u distriktu za građane koji imaju državljanstvo Srpske.

Berton je danas odgovorio na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim je tražena saglasnost supervizora, saopšteno je iz OHR-a.

“Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom Republike Srpske neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma Republike Srpske na teritoriji Brčko distrikta”, naveo je Berton u odgovoru Domiću.

U saopštenju se navodi da nalog supervizora, donesen 2007. godine, propisuje da se referendumi na teritoriji Brčko distrikta mogu održavati isključivo uz prethodnu saglasnost supervizora za Brčko u pisanoj formi, te da se sprovode isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko distrikt.

Svrha ove mjere je da se obezbijedi da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, saopšteno je OHR-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here