Šumelj: Grude su najbolja ekipa u državi, ali “labudice” se neće predati bez ispaljenog metka (Foto)

0
395

U nedjelju je u Mejdanu rukometni praznik. Dok rukometaši Slobode na “jači trening” očekuju ekipu Rudara iz Banovića (17 sati), rukometašice Jedinstva nešto prije dočekuju najbolju ekipu u državi, višestruke prvakinje Grude.

Gošće su u prethodnih 14 kola nizale pobjede, pa su i u Tuzli velike favoritkinje. U kakvom raspoloženju “labudice” dočekuju prvakinje?

– Za nas je ovo prilika da isprobamo ekipu protiv najjačih. Respekt prema prvaku, ali ne i predaja. U ekipi je odlična atmosfera i, što je najvažnije, nema povređenih ni bolesnih – škrta je izjava trenera Jedinstva, Danijela Sabljića.

Mnogo razgovorljivija bila je Martina Šumelj, golmanica koja je, nakon operacije križnih ligamenata, na rehabilitaciji još od sredine septembra prošle godine. Iako je ova sezona za nju završena, popularna Tina sudjeluje u radu ekipe na svaki mogući način. Čak i kao spiker na utakmicama, dok u poluvremenu voli da šutira “sedmerce”, ali ne još i da brani.

– Naša ekipa je sada jako dobra, ali imali smo velikih problema s povredama i sve to nije dobro počelo, pa se zato i patimo na tabeli od početka prvenstva. Ali, prošli smo u polufinale Kupa BiH i nadamo se finalu, jer to Jedinstvo i Tuzla zaslužuju. Što se utakmice s Grudama tiče, najbolja su ekipa u državi, ali mi se nećemo predati bez ispaljenog metka – uime suigračica kaže Šumelj.

Nakon operacije ligamenata rečeno je da će se među stative vratiti za, otprilike osam mjeseci. Dodaje da za sada oporavak ide prema planu liječnika i terapeuta.

– Radim skoro svaki dan, nekada i dva puta dnevno. Najviše u teretani, jer to mi je osnovno i najbitnije. Poslije teretane radim razne vježbe sa gumama i trčim u sali, uz poneke golmanske vježbe. Prvih mjeseci radila sam sa klupskim fizioterapeutom Adom Suljanovićem, te njegovim kolegom iz RK Slobode, Mirzom Ovčinom, dosta su mi pomogli – objašnjava u prošloj sezoni najbolja rukometna golmanica u BiH.

Pomažu joj i drugi, posebno igrači koji su “preživjeli” slične tegobe. Kolelgijalnost za primjer.

– U teretani i na terenu pomaže mi igrač Slobode Enes Skopljak, koji je prije tri godine imao istu povredu, pa uglavnom zna sve šta treba raditi. Naravno, tu je i trener Sabljić, koliko stigne. Ipak, su mu moje cure prva briga. Nije mi nimalo lako posmatrati kolegice i prijateljice kako treniraju i igraju, a meni je to sve uskraćeno. Ali, iz svega toga,  nadam se, izaći ću bolja i jača. Jer, kako ono kažu, što te ne ubije, ojača te – kaže na kraju golmanica “na čekanju”, Martina Šumelj.

Naravno, u nedjelju će Tina ponovo biti pokraj terena, uz svoje “labudice”. Kao što je minule subote bila u Zavidovićima, uz “solare”, kada je, ujedno, bila i naš reporter s lica mjesta. I taj posao je obavila sjajno, svjedočeći velikoj pobjedi Slobode, koja će od nedjelje i zvanično biti lider prvenstva.

I još da kažemo da se utakmica Jedinstvo – Grude igra u maloj sali Mejdana, u nedjelju od 15 sati. (mpt – Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here