Štrajk upozorenja zdravsvenih radnika Kantona Sarajevo

0
245

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo za danas su najavili polusatni štrajk upozorenja, kako bi ukazali na činjenicu da zaposlenicima u sektoru zdravstva, izuzimajući ljekare i stomatologe, uprkos zahtjevima Sindikata nisu povećanja primanja.

Iz kantonalne Vlade poručuju da novca ima, ali da se zdravstveni radnici moraju dogovoriti kojim kategorijama i za koliko trebaju biti povećane plate.

Štrajk će biti održan u vrijeme pauze (od 10.30 do 11.00 sati), u svim osnovnim sindikalnim organizacijama Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo tako što će članovi Sindikata izaći ispred zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni.

Polusatna obustava rada prvobitno je bila najavljena za 17. juli, ali je datum njenog održavanja izmijenjen “zbog toga što je Sindikat doktora medicine i stomotologije KS najavio štrajk upozorenja za isti dan i u isto vrijeme“.

“Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u promijenio je dan održavanja polusatnog štrajka upozorenja s obzirom da članovi tog sindikata imaju različite interese i zahtjeve prema Vladi KS, u odnosu na interese i zahtjeve Sindikata doktora medicine i stomatologije KS”, stoji u saopštenju.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo saopštili su da je Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donio zaključak da se pokrenu i aktivnosti na organizovanju mirnih protesta ispred zgrade Vlade KS.

“Odluke o preduzimanju daljih aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu i poboljšanje radno – pravnog i ekonomsko – socijalnog statusa svih radnika u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo (članova ovog sindikata) Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donijeće nakon 20. jula kad ističe rok za imenovanje člana mirovnog vijeća ispred predstavnika poslodavaca, odnosno Vlade Kantona Sarajevo”, navedeno je u saopštenju tog sindikata. (BHRT, Foto: ilustracija)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here