Stolac: FUCZ traga za nestalom ženom

0
304

Na poziv Saveza gorskih službi spašavanja u BiH jučer su se u ranim jutarnjim satima u potragu za pedesetogodišnjom Z.S. iz Stoca uključila tri tima FUCZ-a.

Po izuzetno teškim vremenskim uslovima oko 50 pripadnika GSS-a u BiH, među kojima su bili i pripadnici FUCZ, radili su na pregledanju korita rijeke Bregave i kopnenih zona na užem gradskom području Stoca.

Teren po kojem je vršena pretraga bio je vrlo strm, klizav i stjenovit sa gustom vegetacijom, a vremenski uslovi vrlo loši, uz kišu, snijeg i jaku buru. Pretražuje se područje površine od 5 kvadratnih kilometara, a zaključno sa jučerašnjim danom pregledano je uže gradsko područje Stoca, Komanje brdo te područje starog grada u Stocu.

Pripadnici FUCZ-a su na početku jučerašnje potrage upozorili sve učesnike na minska polja, posebno ona prema entitetu RS, koja su nekih kilometar i po od grada Stoca. U potragu su, pored spasilaca GSS-a u BiH i FUCZ-a, uključeni policija, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac i rodbina nestale žene.

Prema izjavi njenog sina, žena je duševni bolesnik, a nestala je u Stocu u noći između 18. i 19. marta, dok je nestanak policiji prijavljen u utorak (20. marta) oko podne, kada je i krenula potraga za njom.

Danas je nastavljena potraga i učešće FUCZ-a sa ukupno 13 pripadnika osposobljenih za ovu vrstu potrage.

Ukoliko i današnja potraga ne bude dala rezultate biće nastavljena i sutra, a u toku je razmatranje plana za nastavak ili mogući prelazak na potragu sa smanjenim intenzitetom do prijema novih informacija.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here