Stanje nacije: Završni obračun naroda

3
569

Jad, čemer, bijeda i glad-rezultat su završnog računa Srba, Hrvata, Bošnjaka, dakako i Sejdića i Fincija za proteklu godinu. Rečenom treba pridodati i desetine hiljada mladih koji su napustili rodnu grudu, trbuhom za kruhom. Za tu mračnu bilansu sve zasluge pripadaju kriminalnoj organizaciji, čast endemskim izuzecima, što se zove državna vlast!

Kad blentiteski i državni poslanici, i pripadajući im ministri, pogledaju svoje završne račune, onda se vidi da je svaki državni poslanik prošle godine zaradio po 60.000 KM, svaki blentiteski po 55.000 KM! To što po tri mjeseca nije bilo ni skupštinskog zasjedanja, ne umanjuje njihove plaće. O drugim, komisijskim i lobističkim primanjima i da ne govorimo. Uzmite digitron i sračunajte koliko je to novca za četiri godine mandata!

Kad se znaju sve čari državne vlasti, onda se razumiju i već započete predizborne borbe za otkup narodne duše, za glasove. Ulog je, dakle, velik i vodiće se borba na život i smrt. Dakle, cilj je održati se na vlasti, održati se u bonluku i krkanluku! A narod? Narod je „stoka sitnog zuba“, Tuđmanova je izreka koje se drže naši raskalašni i oholi vladari. Narodu će i ovoga puta ponuditi prvo nacionalizam kao program o kome Danilo Kiš, zapisa i ovo: “Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posljedica zavisti i straha, a iznad svega posljedica gubljenja individualne svijesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma“.

Dakle, u svom nacionalnom korpusu treba razviti paranoju, strah od drugog i drugačijeg. Taj drugi i drugačiji nas ugrožava pa treba da zbijemo nacionalne redove! Tako jedan nacionalizam rađa drugi. Zakon spojenih posuda je neumoljiv.

Drugi adut „izborne kampanje“ je domoljublje, očuvanje domovine koju ugrožavaju drugi, a „patriotizam je zadnje utočište hulja“. Time se hoće reći kako trebamo zbiti redove da branimo domovinu iako nema ratne opasnosti niti je bilo ko zadnjih godina našoj miloj, suroj i žestokoj objavio rat! Nacionalizmom i patriotizmom se ne brani domovina. Patriota je onaj ko plaća porez svojoj državi, a Amerikanci vele da je najveći patriota onaj ko plaća najveći porez. Patriota je onaj ko se bori protiv mita i korupcije, organizovanog i svakog drugog kariminala. Patriota je onaj ko voli i čuva svoje rijeke, šume, polja. Patriota je onaj ko razvija demokratiju, ko poštuje opštecivilizacijske vrijednosti…Patriota je svaki onaj Bosanac i Hercegovac koji se ne ponaša kao što se ponaša njihova vlast!

Vlast na narod misli samo od izbora do izbora. U međuvremenu, vlast živi na grbači svojih birača. Doduše, i u ovim izborima će biti priče o zapošljavanju i porastu životnog standarda. Bezočno će opet lagati! Već 23 godine su prošle od uspostave Dejtonskog sporazuma. Već 23 godine su prošle a da ni jedna blentitetska i državna skupština nikad, ama baš nikad, nisu posvetili ni jednu tematsku sjednicu stanju u privredi! Zato nas vlast zapošljava u Njemačkoj, Autriji, Italiji…

Ako na narednim izborima izaberemo iste, onda mi koji drugačije mislimo – džaba krečimo! (Piše: Ekrem Avdić)

3 Komentari

  1. Šta očekivati od naroda gdje je trećina nepismenih,a glavni kulturni događaj godine borba bikova u Čevljanovićima,gdje su mladima oličenje Zvezde granda,gdje svi zazivaju boga a nikad manje pravih vjernika,gdje na kraju rečenice umjesto itd. stoji IMT-u.i gdje umjesto pravne imamo paravan državu.

  2. Dakako, da ćemo izabrati iste. Zar izbor postoji? Biće tako sve dok ove i ovakve stanovnike BiH ne zamjene Azijati i podsaharska Afrika. Jedino nisam siguran da li će umjeti i htjeti napraviti bolju BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here