Stanje nacije: Velika konkurencija kontejnerskih snaga

0
460

U nedostatku volje i pameti narodna vlast već godinama dopušta da se razvijaju novi načini privređivanja i preživljavanja. Ali se zato udarnički potrudila da drastično poveća broj narodnih, to jest sirotinjskih kuhinja. Tako naša narodna vlast pokazuje da ima razumijevanja za nezaposlene, siromašne, za bijedne mirovine bivših svojih profesora u srednjim školama i na univerzitetima. A, bogami, i za bivše učitelje i učiteljice! Čak je to i jedino obećanje koje su neki od vlastoljubaca ispunili svom biračkom tijelu. Kako se iduće godine organizuju novi izbori, treba očekivati da će narodna vlast učiniti dodatne napore da se poveća broj sirotinjskih kuhinja!

Optimizam mi daje i činjenica da je sve veća količina namirnica kritičnog roka trajanja, jer kupaca je sve manje, pa je sasvim logično da po akcijskim cijenama završe u sirotinjskim kuhinjama. S druge, pak, strane naša narodna vlast pokazuje veliku dozu socijalne osjetljivosti. Naime, redovi pred sirotinjskim kuhinjama su toliko dugi da kod sirotinje izazivaju veliku nervozu. Kao odgovorna vlast koja vodi računa o narodnom zdravlju moraće povećati kapacitete sirotinjskih kuhinja i na taj način djelovati sedativno. Vlast nam je k’o apaurin! Milina božija!

Na drugom kraju brige vlasti za narod, jesu kontejnerske snage. Svakog dana sve veći broj građana pokazuje visok nivo društvene svijesti i besplatno, kao nekad na saveznim radnim akcijama, daje svoj doprinos ekologiji. Pošto su pročitali da na putu ka Evropskoj zajednici moramo ispuniti i poglavlje o ekologiji, to jest zaštiti životne sredine, okoliša, hiljade naših samosvjesnih kontejnerskih snaga se već nalazi na evropskom putu! Daleko ispred narodne vlasti! Svakog jutra, a bogami i večeri, kontejnerske snage kupe bačeni hljeb, voće, povrće – sve što se može pojesti. Uz to, pravi natjecateljski duh, prava jagma, vlada pri vađenju bačenog papira, plastike, stare odjeće i obuće. Treba to publicirati, treba dovesti one iz Evropske zajednice i Svjetske banke da vide narodni entuzijazam i oduševljenje na evropskom putu! Narod masovno čisti smeće.

No, kao i uvijek, ima ono ali što sreću kvari. Naime, kontejnerske, dakle, ekološke snage bi počistile smeće i u državnim kancelarijama, skupštinama, vladama, ministarstvima, tužilaštvu, pravosuđu i tako redom da se nije ispriječio zakon. On ne dozvoljava narodu da uđe u prostore narodne vlasti. Čak je propisano koliko metara narod mora biti udaljen od tih prostorija, od vlasti. Mislim da se u zakonu potkrala velika greška. Vlast je od naroda udaljena hiljada i hiljadama kontejnera. Toliko daleko da sumnjam da će na idućim izborima prepoznati ikog od današnje vlasti! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here